Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Shamir byggde Wikileaks i Sverige

Publicerad: 27 Maj 2011, 05:31

Israel Shamir föreslog vilka som skulle ingå när Wikileaks byggde sitt svenska nätverk, visar mejl som Expo fått tillgång till.


Ämnen i artikeln:

wikileaks

Israel Shamir, som gjort sig känd för antisemitisk propaganda och stöd till diktaturen i Vitryssland, har fungerat som Wikileaks kontaktperson i Ryssland. Men hans inblandning i den svenska verksamheten har tidigare varit okänd.

I mejl som Expo fått ta del av föreslår Israel Shamir namn på personer som ska ingå i det svenska nätverket. Bland annat föreslår han Johannes Wahlström, utan att nämna släktskapet:

”Hej Julian, Jag föreslår Johannes Wahlström, han är chefredaktör för den granskande tidskriften Tromb. Han är svensk medborgare, bor i Sverige. Förmodligen kommer han att kunna ge dig råd om pressfriheten i tidskriften finns uppseendeväckande avslöjanden om medieövergrepp”

Johannes Wahlström blev också Wikileaks svenska mellanhand.

Av mejlen framgår också att Israel Shamir så sent som i juni 2010 spelade en roll i svenska Wikileaks. Han skriver till Julian Assange att han är på väg till Sverige och att ”det är ett helt maskineri igång för din skull”

Nya numret av Expo distribueras idag.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

wikileaks

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.