Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sexistskandal på mediekonferens – Sveriges representant lämnade

Publicerad: 21 juni 2018, 05:42

Sture Bergman, vd och koncernchef på VK Media samt vice ordförande för TU.

Wan-Ifras konferensmiddag i Portugal innehöll flera sexistiska inslag. Sture Bergman, TU:s representant i Wan-Ifras styrelse, lämnade middagen i protest, berättar han för Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

VK MediaTU

Den 6-8 juni höll The World Association of News Publishers (Wan-Ifra) sin 70:de kongress. Den här gången arrangerades den i Portugal.

Efteråt har konferensen kritiserats för att ha haft flera sexistiska inslag. I ett inlägg på medium.com skriver journalisten Hannah Storm, som själv deltog, att mediebranschens problem när det kommer till jämställdhet blev extra tydliga under Wan-Ifra-kongressen. Även Nieman Lab har rapporterat om incidenterna.

Hon lyfter särskilt fram konferensmiddagen som problematisk. Dels genom att kvällens konferencier skämtade sexistiskt. Bland annat när han jämförde nyheter och bröst och sade att ”i båda fallen är fejk att föredra”. Men också genom att João Palmeiro, ordförande för en portugisisk pressorganisation och tidigare styrelsemedlem i Wan-Ifra, uppträdde sexistiskt mot en grupp kvinnliga Wan-ifra-medarbetare som tagits upp på scen. Palmeiro presenterade sig som ”Charlie” och kallade kvinnorna för ”hans änglar”, därefter klädde han på dem vita bordsdukar som skulle föreställa vingar – och till sist försökte han pussa flera av dem.

Sture Bergman, vd och koncernchef på VK Media, är vice ordförande för TU. Han var på årets Wan-Ifra-konferens som TU:s representant i Wan-Ifras styrelse. Han instämmer i kritiken mot konferensmiddagens utformande.

– Jag finner faktiskt inte riktigt ord för att beskriva hur illa det var. Tilltalet under middagen var allt annat än okej. Till slut reste jag och mina norska vänner oss upp och gick därifrån. Och efter det blev det visst bara värre, har jag förstått, men för oss var måttet rågat långt tidigare.

Han berättar att man från svenskt och norskt håll drivit jämställdhetsfrågor inom Wan-Ifra i ett par år.

– Vi har försökt få en bättre balans i vilka som talar och syns. Och det tycker jag att vi lyckades bra med under konferensen. Generellt var det ett ganska bra tilltal, fler ansikten och andra erfarenheter och fokusområden, säger Sture Bergman och vidare:

– Så när vi slog oss ned på konferensmiddagen var vi ganska nöjda och kände att vi tagit ett par steg framåt. Men tyvärr skulle händelserna under middagen innebära ett jättekliv bakåt.

Vad tänker du om att det gick till så här?

– Jag tänker att det absolut inte får vara så. Det är totalt oacceptabelt och kräver åtgärder.

Dagen därpå framförde Sture Bergman sin kritik till den ansvarige för Wan-ifra.

– Han bekräftade då att det inte får gå till så här. Mitt samtal med honom var efter att han gått ut offentligt och bett om ursäkt. Och även vid avslutningstalet framfördes en ursäkt. Jag tycker det är bra att man inte försöker bortförklara eller sopa händelserna under mattan. Nu återstår det att se hur den påföljande diskussionen blir.

Kommer TU att agera på något sätt?

– Det har vi inte diskuterat än, men jag har för avsikt att agera ifall frågan inte lyfts upp på den exekutiva kommitténs kommande styrelsemöte. Men det utgår jag från att den gör, säger Sture Bergman.

Nieman Lab har publicerat ett öppet brev till Wan-Ifra som undertecknats av 10 erfarna journalister från olika delar av världen. Brevet innehåller också 14 förslag på åtgärder för att öka jämställdheten i mediebranschen. Längst ned på sidan finns också ett uttalande från Wan-Ifras vd Vincent Peyregnes och ett från João Palmeiros.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

VK MediaTU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.