Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sexistiska stereotyper i brittisk press

Publicerad: 15 Oktober 2012, 06:46

En ny studie från branschorganet Women in Journalism (WiJ) visar att män dominerar i de brittiska tidningarna.


Som artikelförfattare står de för 78 procent av alla förstasidesartiklar. Detta enligt WiJ:s studie av nio nationella dagstidningar från måndag-lördag under fyra veckor.

Av 668 personer som nämnts eller citerats i toppartiklar, exempelvis som experter, var 84 procent män. De 16 procent som var kvinnor citerades i oproportionerligt hög utsträckning som antingen offer eller kändisar. När kvinnor med makt väl förekom reflekterades detta inte i bildvalet; i stället ackompanjerades texterna med bilder där de till exempel grimaserade.

Den mest mansdominerade tidningen var Independent, där 91 procent av dess totalt 70 förstasidesartiklar under den studerade perioden var författade av män.

Sexismen i The Sun uppmärksammas just nu i samband med en kampanj mot toplessidan Page 3. I skrivande stund har över 46 000 personer skrivit på uppropet, däribland flera politiker och kända kulturpersonligheter.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.