Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sex år efter journalistmassakern på Filippinerna ännu ingen dömd

Publicerad: 25 November 2015, 08:58

58 personer dog. Fler än hälften av offren var journalister.


Maguindanaomassakern skedde den 23 november 2009 på en byväg på ön Mindanao i södra Filippinerna. Totalt mördades närmare 60 personer. Av dem arbetade 32 som journalister.

De mördade färdades i en politisk konvoj för att följa med oppositionspolitikern Esmael Mangundadatu när han skulle överlämna sina valhandlingar till myndigheterna. Förutom journalister var de övriga passagerarna politiker och anhöriga till Esmael Mangundadatu.

Det brutala dådet beskrivs som den värsta enskilda journalistmassakern i historien. I veckan är det sex år sedan massakern inträffade och ännu har ingen ansvarig för dådet ställts inför rätta.

International Federation of Journalists (IFJ) fördömer den filippinska regeringen för sin passivitet i ärendet.

”Det är beklagligt att det gått sex år sedan den enskilt dödligaste attacken mot journalister i historien och att ingen ännu dömts. Situationen i Filippinerna är skrämmande. I år har 8 journalister dödats för att de utövar sitt yrke, vilket gör Filippinerna till det dödligaste landet i Asien och Stillahavsområdet säger IFJ Asia Pacific i ett offentligt uttalande.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.