Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Serner: Jag ska inte vara någon lame duck

Publicerad: 23 Mars 2011, 15:02

Om fem månader byter hon jobb. Fram till dess är det bara TU som gäller. Jag har fullt mandat fram till dess så jag ska inte vara någon lame duck, säger Anna Serner, organisationens avgående vd.


Ämnen i artikeln:

Anna SernerTU

I september blir hon vd för Filminstitutet. Men fram till dess utlovar hon fullt fokus på det nuvarande uppdraget. Inte minst på arbetet att skapa en utgivarorganisation tillsammans med bland andra Sveriges Tidskrifter och TV-företagen.

Den processen kommer inte att tappa fart på grund av att hon byter jobb:

Snarare kanske den gynnas. Diskussionen kan bli mer förutsättningslös om det kommer in en ny person som inte förknippas lika starkt med TU.

Anna Serner ser många likheter mellan organisationerna. Några exempel, båda:

utsätts för hårt tryck från omvärlden.

har affärsmodeller i gungning.

har liknande uppdrag, att värna åsiktsmångfald och demokratin.

Hur ser du på din tid på TU?

Den blev mycket roligare än vad jag trodde utifrån att jag trodde att branschen skulle tycka att jag är för kaxig, tycker för mycket och därför skulle vilja tysta mig.

Har det hänt?

Det har hänt. Tro mig. Men i liten utsträckning här.

Blev jobbet som du trodde?

Det kan man inte säga. Jag gick in i det med målet att bredda och utveckla. I stället blev det den totala motsatsen, att minska och avveckla. Men också att bygga upp och starta nytt efter det.

Innan Anna Serner tog jobbet på TU var hon vd för Reklamförbundet. Där trodde hon att hon hade full koll på medielandskapet. Men så var det inte. Vissa delar var större och mer komplexa än hon kände till:

Jag kunde hela medievärlden utom dagspress visade det sig. Men det har jag lärt mig nu.

Dagspressen lider av en stor anonymitet menar hon. Inte ens de stora aktörerna är speciellt kända utanför den egna kretsen.

Branschen skull tjäna på att det fanns fler profiler.

Hon har tre råd till sin efterträdare:

Skaffa ett tydligt mandat från styrelsen.

Skaffa goda relationer med styrelsen.

Förstå vilken roll TU har spelat historiskt. Det är lätt att tro att det är som vilken branschorganisation som helst men så är inte fallet menar hon. Här finns ett starkt engagemang från medlemmarna som är mycket ovanligt. Och något som omvärlden kan känna sig hotade av också.

Nu ska Anna Serner sätta sig in i en ny bransch. Hon erkänner att hon inte behärskar den fullt ut i dagsläget men tack vare ett gott kontaktnät kommer hon snart att vara uppdaterad.

Vilka är de stora frågorna där just nu?

Främst handlar det om att få igenom ett nytt filmavtal. Och där kommer Lennart Foss (NTM-koncernens vd) att få en stor betydelse.

Sedan handlar det om att tydliggöra filmens roll i en demokrati, hur viktig filmen är där. Och givetvis se till att det kommer mer pengar till branschen. Jag tycker att alla som tjänar pengar på film ska ge något tillbaka.

Anna Serner lämnar TU

Ämnen i artikeln:

Anna SernerTU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.