Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sefastsson begär prövning i HD

Publicerad: 1 November 2007, 14:05

Trond Sefastsson har lämnat in en ansökan om att Högsta Domstolen ska pröva beslaget av hans dator. I ansökan skriver hans advokat Gunnar Falk att hovrätten missbedömt vikten av intrånget, samt att det inte är klart hur en husrannsakan i en dator ska gå till. Därför är det väsentligt att HD prövar beslaget.


Såväl tingsrätten som hovrätten har godkänt beslaget av Trond Sefastssons dator. För att få saken prövad i Högsta Domstolen krävs ett prölvningstillstånd. Igår lämnades den in av advokat Gunnar Falk.

I ansökan skriver Gunnar Falk att en genomgång av datorn kommer ”i praktiken att medföra ett röjande av meddelare/källor, vilket är särskilt allvarligt då informationen på hårddisken bla.a. innehåller en flerårig kritisk granskning av de myndigheter som nu avser att genomgå informationen”.

Han pekar också på att det inte preciserats hur en genomgång av datorn ska ske, vilka sökord som ska användas. Inte heller hur materialet ska kopieras.

Slutligen konstaterar Gunnar Falk att det råder delade meningar om och i så fall hur reglerna för husrannsakan och beslag gäller för datorer.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.