Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SD-topp tror slopat presstöd stoppar Bonnier

Publicerad: 6 Oktober 2016, 03:09

Bonnierkoncernen har för stor makt i mediasverige. Det menar SD-riksdagsmannen Anna Hagwall och vill därför bland annat slopa presstödet.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaBonnier

Anna Hagwall är riksdagsledamot för SD och sitter bland annat i skatteutskottet. I en motion vill hon nu att presstödet slopas för att minska Bonnierkoncernens makt och inflytande över mediasverige.

”Hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare. Det är inte acceptabelt. Därför behövs en spridning i ägandet av medierna som fördelas på fler oberoende företag och människor. För att förändra detta föreslår jag ett slopat presstöd”.

Hon vill också tydligen splittra samtliga större mediekoncernen.

– Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av media, skriver Anna Hagwall i ett mejl till Aftonbladet.

Förutom storleken på Bonnierkoncernens inflytande finns det fler direkta felaktigheter i henns resonemang. Anna Hagwall menar bland annat i intervjun i Aftonbladet att ”Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under”. Koncernen sålde sina lokaltidningar Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda och Kristianstadsbladet till Gota Media 2011.

Anna Hagwall vill också att SVT ska förvandlas till en betalkanal och bara tillåtas sända okodat under ett fåtal timmar per dygn. Samt att utbudet där ska vara som på 1950- och 1960-talet.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson konstaterar i sin blogg att Anna Hagwall ”är helt snett ute när hon vill reglera mediemarknaden” och att ”Sverige firar i år världens äldsta tryckfrihetsförordning, tillkommen redan 1766, men lagstiftaren Anna Hagwall avslöjar nu att hon inte är lita på som yttrandefrihetsförsvarare”.

DN:s Martin Jönsson skriver att ” Man skulle kunna skratta åt det. Om det inte låg ett så stort allvar i botten. Sverigedemokraten Anna Hagwalls faktaresistenta attack mot det svenska medielandskapet är nu en fråga som ska behandlas i Sveriges riksdag.”

Sverigedemokraterna har också tagit avstånd från formuleringarna, – Anna Hagwalls motion stämmer inte överens med partiets stöd till Public Service och mediepolitik i övrigt. Agerandet har skadat vårt förtroende för henne. Detta kommer att få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet, skriver SD:s gruppledare Martin Karlsson i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaBonnier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.