Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SD-topp hota stämma DN för upphovsrättsbrott

Publicerad: 11 December 2013, 06:29

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth hotar att stämma DN för att de kränkt hans upphovsrätt när tidningen publicerade bilder i samband med den så kallade järnrörsskandalen.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiDagens NyheterKent Ekeroth

Det handlar om tio bilder som publicerats i papperstidningen och tre som publicerats på nätet. De är alla från den film som Expressen publicerade som visar hur Kent Ekeroth med två andra SD-politiker kränker personer och beväpnar sig med järnrör.

Kent Ekeroth vill ha närmare 70 000 kronior för otillåten användning, utebliven namnangivelse och upphovsrättsligt intrång.

DN har inga planer på att betala.

Vår bedömning är att yttrandefrihetens intresse i detta speciella fall är så starkt, att det finns rättslig grund för att avvisa det ekonomiska kravet från Kent Ekeroth. Dagens Nyheter har därför bestridit fakturan, säger tidningens chefredaktör Peter Wolodarski till DN.se.

Ett klokt beslut menar TU:s vd Per Hultengård:

– DN gör rätt i att bestrida ersättningskravet. Det här är en klassisk konflikt mellan yttrandefrihet och upphovsrätt, där yttrandefriheten bör ges företräde, men det kan vara väl värt att låta den prövas i domstol.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.