Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag30.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SD:s vägval kan innebära dråpslag för TV4

Publicerad: 8 Maj 2012, 10:02

Om två veckor ska frågan om kortare reklamtid i tv tas upp i riksdagen. Då kan Sverigedemokraternas beslut innebära en miljardförlust för TV4. Och ett antal färre miljoner för de företag som jobbar med reklamradio.


Ämnen i artikeln:

TV4Sverigedemokraterna

Miljöpartisten Ulf Holm motionerade i oktober 2010 om att reklamtiden i radio och tv borde begränsas ytterligare. Från 12 till 8 minuter per timme menar han är lämpligt. Dessutom borde det lagstiftas om hur många reklamavbrott det får vara i en långfilm menar han.

Den enda kanal som berörs är TV4 då övriga aktörer på den svenska tv-marknaden sänder från andra länder. Går motionen igenom kan det innebära att den Bonnierkontrollerade kanalen går miste om närmare en tredjedel av sina annonsintäkter menar bedömare. Vilket rör sig om omkring en miljard kronor.

Även reklamradion kommer att drabbas om det blir ett ja till motionen.

Staffan Rosell, chef för radiobranschens organisation, RAB, kallar det för ett dråpslag:

En tredjedel av intäkterna försvinner. Och vi som äntligen fått ordning på ekonomin och börjat visa svarta siffror, säger han till Dagens Industri.

När beslutet om att utöka reklamtiden i tv togs 2007, med argumentet att reglerna skulle likställas med främst de brittiska, var S, V och Mp mot. Går de på samma linje nu kan Sverigedemokraterna tänka sig att ställa sig bakom motionen.

En källa med god insyn i KU:s arbete säger till Dagens Industri att det finns ett intresse av att rösta igenom motionen.

Frågan ska debatteras i riksdagen den 23 maj.

Ämnen i artikeln:

TV4Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.