Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”SD:s framgångar beror på nyhetsjournalisterna”

Publicerad: 20 december 2012, 07:30

De svenska journalisterna ligger bakom SD:s framgångar, enligt HD:s kulturchef Gunnar Bergdahl. Han stör sig särskilt på Göteborgs-Postens rapportering.


Ämnen i artikeln:

SDSverigedemokraterna

I en kolumn i Helsingborgs Dagblad i tisdags förklarade Gunnar Bergdahl varför han vägrade ta in en replik från Sverigedemokraten Erik Almqvist. ”Han har nu tydligen läst HD:s kultursida och vill föra fram sin främlingsfientliga propaganda om hur ‘massinvandringen’ förstör ‘hans land’. Det kan han glömma. Den icke upplösta normen är nämligen att bekämpa främlingsfientlighet och rasism”, skriver Gunnar Bergdahl bland annat.

I kolumnen kritiserar han också nyhetsredaktionernas bevakning av Sverigedemokraterna.

Jag retar mig på den konsensus som spritt sig bland svenska journalister om att ändra på begreppen kring SD. Frågar du dem om Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti svarar de ja. Men de har slutat skriva det i sina artiklar och säga det i sina inslag.

Enligt Gunnar Bergdahl blir svenskarna mer toleranta när globaliseringen ökar, det visar bland annat SOM-institutets årliga mätningar. Samtidigt ökar stödet för Sverigedemokraterna.

En anledning till det är att folk som inte själva är rasister röstar på dem, och en anledning till det är att nyhetsjournalister normaliserar partiet genom att behandla det som vilket parti som helst. Sverigedemokraternas framgångar beror inte på att svenskar blivit rasister utan på att nyhetsjournalister har normaliserat Sverigedemokraterna.

Tycker du inte att journalister ska granska SD som andra partier?

Det finns all anledning att granska partiet. Men det blir ju inga bra nyheter när det avslöjas att de är rasister eftersom alla redan vet det. Hade det blivit normala mediedrev efter skandalerna hade de blivit omöjliga i riksdagen.

Så du tycker inte att journalister ska granska dem som vilket parti som helst?

Nej, SD ska granskas som det rasistiska parti det är. Journalister ska utgå från de grundfakta de känner till. Om du som journalist anser att det är med fakta belagt att det är ett främlingsfientligt parti bör du skriva det när du nyhetsmässigt bevakar dem, precis som medierna gjorde före 2010.

Gunnar Bergdahl säger att de flesta medieföretag har en värdegrund, men att det samtidigt verkar finnas en beröringsskräck för att den ska finnas med i journalistiken.

Det är helt bisarrt när ett företag som SVT säger att allt som sägs i Riksdagen kan sägas i SVT.

Du menar att företagets värdegrund ska följa med in i journalistiken?

Exakt, man ska inte ställa konsekvensneutralitet före värdegrund. Journalister ska sträva efter konsekvensneutralitet och saklighet, men också ha en hållning, en demokratisk grundsyn. Även som journalist har man ett ansvar.

Hur kna det yttra sig konkret?

Jag har inte alla svar, men jag kan se exempel på motsatsen. Jag är ursinnigt förbannad på alla dessa gulle plutt-reportage med SD. I helgen hade GP ett uppslag om Jimmie Åkesson som såg ut som om pressekreteraren Linus Bylund hade gjort det. Dagen efter hade tidningen ett högerkryss om att SD ökar, först i artikelns sista mening framkom det att det inte var en statistiskt säkerställd ökning. Då har något havererat rejält. Partiet behandlas som något de inte är.

Är det dålig journalistik menar du?

Uppslaget i GP är snyggt utgjort, och ett gott journalistiskt hantverk. Men hantverket har förlorat all kontakt med den värdegrund som Göteborgs-Posten säger sig stå för. Jag tror att det handlar om dåligt självförtroende och dålig förståelse för tidningens värdegrund.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SDSverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.