Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag30.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SD-politiker döms för förtal

Publicerad: 4 Juni 2012, 07:35

Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson (SD) döms för förtal av en politisk meningsmotståndare på sin blogg.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

I ett blogginlägg har han beskrivit personen som en vänsterextremist som deltagit i kravaller och gripits av polis. ”nu finns bevisen på att denna XX deltagit och begått något olagligt eftersom polisen griper honom i Malmö”, skriver Thoralf Alfsson.

”Dessa uppgifter kan inte tolkas på annat sätt än att XX utpekas som en brottsling och att syftet varit att utsätta en politisk motståndare för andras missaktning. Det saknar betydelse för uppsåtet om uppgiften är riktig, det räcker med att Thoralf Alfsson varit medveten om innehållet”, skriver Malmö tingsrätt.

Tingsrätten resonerar också kring om publiceringen varit försvarlig med hänsyn till intresset av ett fritt meningsutbyte.

”XX deltar i den politiska debatten genom inlägg på hemsidor, genom insändare och publicering på sin egen webbblogg. Detta är enligt tingsrätten inte tillräckligt för att han ska betraktas som en offentlig person. Det har inte heller i övrigt framkommit någon omständighet som skulle göra att uppgifterna skulle ha ett allmänintresse. Det har därför inte varit försvarligt att publicera uppgifterna. Frågan om sanningshalten i uppgifterna prövas endast om det varit försvarligt att sprida dem.”

Thoralf Alfsson döms att betala 5 000 kronor i skadestånd samt motpartens rättegångskostnader.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.