Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SD avfärdar Kalibers granskning

Publicerad: 30 Mars 2009, 02:33

SR Kalibers avslöjande om rasism inom Sverigedemokraterna avfärdas av partiets ordförande Jimmie Åkesson som tillfälligheter och undantag.


Ämnen i artikeln:

SRSverigedemokraternaJimmie Åkesson

Kaliber har låtit tre reportrar bli medlemmar i Sverigedemokraterna i Stockholm, Göteborg och Skåne. Under ett halvårs tid gjordes flera inspelningar med dold mikrofon. I går sändes det första av tre program.

Vid ett möte i Göteborg uttryckte sig en partimedlem så här:

”Titta på de här somalierna. De har redan tio barn. Och alla de här ungarna ska ha tio tolv ungar de också. Fy fan, alltså.”

Vid ett möte i Stockholm påstod en man att muslimer inte äter fläskkött för att de haft grisar som älskarinnor innan de slaktas.

Enligt Kaliber har en öppet rasistisk jargong förekommit vid var tredje av de 30-tal partimöten som reportrarna besökt.

Partiets ordförande Jimmie Åkesson sa i P1 Morgon i morse att han beklagar att rasistiska uttalanden fällts, men att han inte tycker att partiet har några problem med rasism och att Kalibers urval är missvisande.

Han jämförde bland annat med det valstugereportage som Uppdrag granskning gjorde inför valet 2002 och hävdade att det som framkom där inte var representativt för vad moderaterna står för.

Sydsvenskan drar andra slutsater och skriver på ledarplats:

”Ställd inför Kalibers avslöjande igår finns det all anledning att bli illa berörd, inget skäl att bli överraskad”

I ett nytt program kommer Kaliber bland annat att ta upp de problem med hot och trakasserier som partiaktiva utsätts för.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.