Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Schibsteds stiftelse kritiserar nedskärningar

Publicerad: 11 Oktober 2012, 07:16

Ägarstiftelsen Tinius vill att nedskärningarna görs utan uppsägningar, enligt Per Egil Hegge som sitter i stiftelsens styrelse.


Ämnen i artikeln:

Schibsted

Schibsteds ägarstiftelse, stiftelsen Tinius, har haft en debatt om Schibsteds-koncernens nedskärningsplaner av papperstidningsredaktionerna.

Tillkännagivandet om de planerade nedskärningarna i gruppen kom ganska plötsligt i augusti, och för många skapade det intrycket att de besluten var definitiva. Vi hade en debatt i stiftelsens styrelse, och det påpekades att det vore lämpligt om nedskärningarna kan ske utan uppsägningar.

Det är redaktör Per Egil Hegge som berättar om stiftelsens debatt. Han är en av tre styrelseledamöter i stiftelsen.

Stiftelsen Tinius har genom sina 26,1 procent ägarkontroll över Schibsted-koncernen. Stiftelsens styrelse har tre ledamöter.

Stiftelsens ordförande Ole Jacob Sunde sitter på dubbla stolar både som ordförande i ägarstiftelsen och som ordförande i Schibsted.  Det är klart att han inte offentligt kan kritisera vad han beslutat som ordförande i Schibsted, men bara det faktum att debatten ägt rum i ägarstiftelsen gör att tempo och omfattning av nedskärningarna kan bli förändrade.

Advokaten John A Rein är den tredje ledamoten i stiftelsen som har ett avgörande ägarinflytande i Schibsted-koncernen och dess dotterbolag.

Hegge som har en lång karriär inom Aftenposten bakom sig har fortfarande daglig kontakt med redaktionen eftersom han sköter tidningens språkspalt .

Trots vår kritik är det oklart vad vi kan göra åt det.  Stiftelsen kan ju inte som ägare gå direkt in i styrelsen och styra. Vår ordförande har ju också en dubbelroll som komplicerar.  Nu ska vi ha ett nytt styrelsemöte i stiftelsen den 5 november, berättar Per Egil Hegge.

Stiftelsen som skapades av Tinius Nagell-Erichsen för att försvara de publicistiska värdena och redaktionernas självständighet inom Schibsted-koncernen har fått kritik för att man inte lever efter stiftarens intentioner.

Hegge har hört många journalister kritisera stiftelsen för att inte agera kraftfullt i Tinius Nagell-Erichsens anda.

Men Tinius själv var noga med att han som ägare inte gick in och blandade sig i driften.

Det viktigaste för Tinius Nagell-Erichsen med att bilda stiftelsen var att förhindra att Schibsted blev uppköpt av utländska företag som bara var ute efter finansiell spekulation.

Ledningens bevekelsegrund till nedskärningarna är att övergången från tryck till digitala produkter har gått mycket snabbare än man förutsåg för 2 -3 år sedan, fortsätter Per Egil Hegge.

Nu kom beslutet om neddragningarna lite för snabbt och lite för diktatoriskt och det journalistiska intrycket blev att allt redan var bestämt, konstaterar Per Egil Hegge.

Per Egil Hegge är liksom övriga ledamöter personligt utvalda av Tinius Nagell-Erichsen för att driva stiftelsen vidare.

Hegge var den som skrev nekrologen 2007 över Tinius Nagell-Erichsen i Aftenposten. Då skrev Hegge bland annat följande:

Med Tinius stiftelsen, en ganska unik och helt oprövad idé, skulle han se till att han kunde få en plats som ett spöke. Inget mindre.

Kommer Tinius spöka för ledningen för Schibsted-koncernen nu?

Nedskärningar blir det, men diskussionen kan leda till att man försöker göra det utan att det blir avskedanden, utan att allt görs med frivilliga uppgörelser, avslutar Per Egil Hegge, som haft en lång karriär inom Aftenposten bland annat som utrikeskorrespondent . Hegge kan också SvD väl efter att ha varit även SvD:s Moskva-korrespondent i början på 1970-talet.

Tinius Nagell-Erichsen ville skydda Schibsted  
Lars Herlin

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Schibsted

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.