Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Schibsteds nya avtal ”ger mer makt än Media Norge”

Publicerad: 12 November 2007, 09:08

Schibsted har ingått ett avtal med Medieinspektionen i frågan om försäljning av aktier i Stavanger Aftenblad. Schibsted får behålla aktierna där om Media Norge inte kan bildas. Däremot måste Schibsted minska på sina aktieinnehav i Adresseavisen och Harstad Tidende Gruppen.


Tidigare i år ökade Schibsted sitt aktieinnehav i Stavanger Aftenblad till 75 procent. Detta reagerade Medieinspektionen på och meddelade att den hade för avsikt att ingripa mot Schibsted.  Därefter blev inspektionen osäker på sitt beslut och inledde i stället en dialog med Schibsted.

Samtalen har nu resulterat i ett avtal mellan Schibsted och Medieinspektionen, som säger att Schibsted inte behöver avyttra sina aktier i Stavanger Aftenblad. Däremot ska Schibsted reducera sitt ägande i Adresseavisen till 30 procent och i Harstad Tidende Gruppen till 40 procent.

Överenskommelsen träder dock först i kraft vid den tidpunkt då Klagonämnden eventuellt säger nej till bildandet av Media Norge. Om Klagonämnden däremot ger grönt ljus till Media Norge, så blir Schibsteds aktieinnehav i Stavanger Aftenblad omgjorda till aktier i Media Norge.

Chefredaktör Einar Hålien i Bergens Tidende, som är en av de tidningar som vill bilda Media Norge, är mycket kritisk till Medieinspektionens beslut.

– Ett nej till Media Norge blir som att servera Schibsted champagne från en förgylld ishink, medan de regionala tidningarna får issörjan nedför ryggen, skriver Einar Hålien idag i ett inlägg i Dagens Næringsliv. Det verkar obegripligt, men situationen är faktiskt sådan att det ägarskap som Schibsted nu har, och som myndigheterna har sagt ja till, ger koncernen större ägarmakt i norska medier än den skulle få genom Media Norge-fusionen.

Idag äger Schibsted 100 procent av Aftenposten, 52 procent av Bergens Tidende, 75 procent av Stavanger Aftenblad och 25 procent av Fædrelandsvennen. Det är dessa tidningar som bildar Media Norge – om nu Klagonämnden ger sitt samtycke till det.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.