Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Schibsted överväger etablering i Asien

Publicerad: 6 November 2007, 07:59

Schibsted överväger att gå in i Asien. I Skandinavien börjar mediemarknaden att bli mättad och i Europa är konkurrensen stenhård. Professorn i medieekonomi Rolf Höyer tycker att idéen om Asien låter spännande och tror att det är fullt möjligt för Schibsted att etablera sig i Asien.


Enligt Schibsteds koncernchef, Kjell Aamot, stångar nu koncernen huvudet i taket både i Norge och Sverige. Ute i Europa är Schibsted i färd med att bygga ett mediehus i Spanien. I Frankrike och Italien kan det bli liknande projekt.

I Asien har Schibsted redan lanserat svenska Blocket genom ett joint venture-samarbete med Singapore Press Holding. Schibsted kan dock tänka sig att gå vidare med nya satsningar i Asien.

– Blocket är ett exempel på Schibsted-produkter som låter sig exporteras till andra länder, säger Kjell Aamot i en intervju med norska Kampanje. Detta är ett experiment, men hela Asien är självklart spännande, inte minst med tanke på den enorma tillväxt som kommer där.

– Men det är inte geografi som är den viktigaste faktorn när Schibsted granskar marknader, och jag säger inte att vi ska in i Asien. Vi ser om våra produkter passar in i marknaderna och vilka möjligheter som ligger där. Schibsted är en internationell koncern där 4 500 av de 8 000 anställda arbetar utanför Norge. Mycket av den kommande tillväxten blir i marknaderna utanför Norge och Sverige, säger Kjell Aamot.

Den norske professorn i medieekonomi, Rolf Höyer, har länge följt Schibsteds utveckling från Handelshögskolan i Oslo. I dag gör han det från Handelshögskolan i Jönköping.

– Detta med Schibsted i Asien låter riktigt spännande, säger Rolf Höyer till Medievärlden. Schibsted är duktiga på att finna nya marknader och har heller aldrig dragit sig för att pröva något nytt. De har kunskap, pengar och experimentlust.

– Jag kommer ihåg när Schibsted gick in i Sverige. Då var det många som tyckte att det var helt meningslös, men det har ju blivit en succé. Så kan det också bli i Asien. Där kan till exempel gratistidningar bli en framgång. Sådana uppskattas nämligen i länder där många människor inte har så mycket pengar; samtidigt är intresset för reklam ofta stort där.

– Idag konkurrensen på mediemarknaden i Europa stenhård. På många håll i Asien finns det inte alls samma konkurrens. Jag tror att Schibsted gör en riktig bedömning när man nu överväger att gå in i Asien, där det fortfarande finns outnyttjade mediemarknader. Men för att gå in där, så måste Schibsted ha en bas. Det går inte bara att bygga ett mediehus där och sedan sätta igång. En möjlighet vore att köpa en tidning, en annan att gå in i ett samarbete med en redan existerande aktör, säger Rolf Höyer.
Christer Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.