Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Schibsted lägger ned bemanningsbolaget

Publicerad: 3 april 2019, 12:04

Schibstedhuset i Stockholm. Foto: Press.

Bemanningsbolaget Schibsted Media Bemanning AB läggs ned. Förhandlingar med facket pågår, skriver bolaget i ett pressmeddelande. "Välkommet beslut", säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet som dock oroar sig för vad som ska hända med personalen.


Ämnen i artikeln:

SchibstedAftonbladet

Efterfrågan på tillfällig bemanning har minskat kraftig internt på Schibsted. Bland annat har SvD slutat ta in personal på så kallade permanenta vakanser, alltså tjänster som alltid tillsätts med vikarier, från bolaget. Bemanningsbolaget har gått från 160 anställda journalister till enbart 34. Den systematiska användningen av bemanningsbolag, som varit ett sätt att komma runt Lagen om anställningsskydd, har fått kraftig kritik från fackligt håll.

Nu läggs bolaget ned helt och hållet.

”Det här gör att behovet av ett bemanningsbolag i Schibsted inte längre finns. Vi har också tagit intryck av den kritik som riktats från fackligt håll mot användning av bemanningsbolag”, säger Eva Idmark Lindström, HR-direktör, Schibsted Sverige i ett pressmeddelande.

34 journalister berörs av beslutet. De som sägs upp kommer inte att erbjudas tjänster i andra bolag i koncernen skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet, välkomnar beslutet.

– Vi tycker att de koncerninterna bemanningsbolagen ska avvecklas generellt. De är vikariepooler fast med sämre villkor. Att ett av dem nu lägger ned det är välkommet beslut, säger hon.

Hon påpekar att facket kommer att kräva att de anställda vid bolaget får gå över till Aftonbladet.

– Vi ser det som naturligt att de kan fortsätta gå till jobbet som vanligt – vilket flera av dem redan gjort i flera år, säger hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SchibstedAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News