Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Schibbye: Attackera journalister bör vara krigsbrott

Publicerad: 1 September 2014, 04:52

Den internationella humanitära rätten bör förändras så att det blir ett krigsbrott att angripa journalister. Och Sverige bör vara drivande i frågan.


Ämnen i artikeln:

Martin Schibbye

Det skriver Martin Schibbye, frilansjournalist och författare till boken 438 dagar om sin fångenskap i Etiopien, samt Thomas Olsson, ordförande i svenska avdelningen av internationella juristkommissionen på DN debatt i dag.

Genom att stärka journalisters ställning i det internationella samfundet kan man påverka staters förhållningssätt så att de respekterar, underlättar och beskyddar journalister och därigenom minskar utrymmet för grupper som IS att begå sina illdåd. Att angripa en journalist skulle då inte bara vara ett mord. Det skulle vara ett krigsbrott.

Det skulle innebära att det internationella samfundet erkänner journalisternas viktiga roll i att informera och rapportera från krigszonerna menar de.

I dag betraktas inte journalister i konfliktzoner som en särskilt skyddsvärd kategori av individer som till exempel Röda korsets personal, utan de ses som civila. Det innebär att en halshuggning av en journalist är ett mord på en civil och inte ett krigsbrott, eftersom det är journalisten som individ och inte det journalistiska uppdraget som skyddas av regelverket. Det finns därför ingen uttrycklig skyldighet för stater och stridande parter att respektera och beskydda det journalistiska arbetet i konfliktområden.

Ämnen i artikeln:

Martin Schibbye

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.