Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Scanpix: Alla montage kräver tillstånd

Publicerad: 9 januari 2013, 12:37

Scanpix fotografer säljer inte bilder till konstnärer om dessa ska användas i satirsammanhang. Men även tidningar behöver tillstånd om de vill göra ett bildmontage.


Bildbyråns fotografer har sagt ett uttalat nej till att Elisabeth Ohlsson Wallin ska få köpa bilder om de ska användas i satirsammanhang. Men det handlar inte bara om henne.

Det gäller alla som inte följer våra allmänna villkor (se faktaruta), säger Johan Emtefall, Scanpix försäljningsdirektör.

Våra fotografer riskerar att drabbas av badwill. Personer de ofta bevakar, som till exempel Anders Borg eller Stefan Löfven, ska veta att när Scanpix bevakar behöver de inte vara oroliga för att bilderna ska säljas vidare och hamna i sammanhang dessa personer inte vill synas i.

Beslutet har sin grund i diskussionerna som startade efter Elisabeth Ohlsson Wallins bildmontage av kungen och några av hans vänner som åt pizza på en naken Camilla Henemark samtidigt som drottningen försökte skura bort ett nazistkors från golvet.

Det har vi pratat ut om. Och Elisabeth Ohlsson Wallin får absolut köpa bilder av oss om de ska användas i andra sammanhang.

Var drar ni gränsen? Är det ok för en tidning att beskära en bild, det är ändå en viss omarbetning?

Det går bra. Redaktionell bearbetning har vi inga problem med.

Men även tidningar gör ju bildmontage ibland. Går det bra att använda bilder från Scanpix till det?

Då ska man i princip be om tillstånd. Även om vi pratar om en stor tidning går det inte att göra som man vill.

Hur ofta det sker kan han dock inte uttala sig om.

Men att tidningar gör montage sker regelbundet. Klicka på bilderna för att se några exempel:

Ur Scanpix villkor:

Punkt 6. Bearbetning, manipulation eller annan förändring av bilder – utöver normal redigering, som inte på något sätt förändrar bildens innehåll – eller användning av bild eller del av bild tillsammans med annan bild (montage) och liknande åtgärder, får ej ske utan skriftligt tillstånd från Scanpix. Ansvaret för och eventuella skadeståndskrav med anledning av sådan otillåten användning av bilder åvilar helt Kunden.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.