Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Saudisk prinsessa ger stöd åt kvinnliga journalister

Publicerad: 7 Februari 2008, 13:26

Den saudiska prinsessan Hassa bint Salman har utlyst årliga priser och stipendier på 183 000 euro som ska gå till saudiska kvinnor som vill söka sig till journalistyrket.


Gesten är uppseendeväckande i ett land där kvinnors göranden och låtanden omges av de allra starkaste restriktioner. Prinsessan vill, efter vad hon sagt till AFP, uppmuntra  saudiska kvinnor att arbeta inom journalistiken och hjälpa dem att utveckla sina färdigheter i yrket genom att ge dem möjlighet till utbildning och praktik.

Lite drygt hälften av den summa som prinsessan avsatt ska gå till utbildningsstipendier och vid de aktuella utbildningsanstalterna ska speciella avdelningar för kvinnliga studerande inrättas. En femtedel ska varje år fördelas mellan kvinnor som har arbetat mer än 15 år i yrket och lika mycket ska gå till två kvinnor som har gjort årets bästa journalistiska jobb.

Enligt prinsessan Hassa bint Saman  ska hennes ekonomiska bidrag ses som en ersättning för  att det inte finns några avdelningar för kvinnor vid de sudiska universitet och skolor där journalister utbildas. Hon har också konstaterat att saudiska kvinnliga journalister har överträffat sig själva trots att de arbetat under svåra sociala och professionella förhållanden.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.