Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Saudiarabien säger nej till internationell utredning om Khashoggis död

Publicerad: 15 Mars 2019, 06:39

Jamal Khashoggi. Foto: Wikimedia

Förra veckan krävde 36 länder att mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi skulle utredas av en oberoende part. Saudiska regimen menar att det skulle vara ett intrång i landets interna angelägenheter, skriver AFP.


Fortfarande har inte den saudiska regimen, som anklagas för att ha mördat journalisten Jamal Khasoggi på landets ambassad, kommit med något svar på vem som stod bakom mordet. Det fick 36 länder att förra veckan kräva en internationell utredning som skulle gå till botten med händelsen.

Det avfärdar nu den saudiska regimen. Under ett tal inför FN:s råd för de mänskliga rättigheterna säger Bandar Al-Aiban, som leder Saudiarabiens kommission för mänskliga rättigheter, att en internationell utredning skulle vara ett intrång i landets interna angelägenheter.

”Saudiarabien är en suveräna stat. De krav som ställts är liktydigt med att den internationella gemenskapen ifrågasätter integriteten hos vårt juridiska system och oberoende hos våra domstolar”, sa han enligt AFP.

Det var den 2 oktober förra året som Jamal Khasoggi, skribent i Washington Post och kritiker av prins Mohammed bin Salmans styre, blev mördad. Saudiarabien har sedan dess åtalat 11 personer för mordet.

Tidigare har flera amerikanska senatorer pekat ut prinsen själv som ansvarig för mordet på Jamal Khashoggi.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.