Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sänkt skadestånd till smygfilmad flicka

Publicerad: 22 Oktober 2013, 05:37

Hovrätten sänker skadeståndet rejält med motiveringen att det är "alltmer accepterat att vara öppen med sina sexvanor".


Pojkvännen filmade i smyg när de hade sex och laddade sedan upp filmen till porrsajter på nätet.

Han dömdes i Skaraborgs tingsrätt för grovt förtal till 45 timmars samhällstjänst och att betala 130 000 kronor i skadestånd till flickan för kränkningen. Göta hovrätt sänker skadeståndet för kränkningen till 25 000 kronor.

Enligt hovrätten har flickans ansikte varit obekant för det stora flertalet som sett filmen, och för dem har det saknats en koppling mellan de uppgifter som förmedlats i filmen och flickans person.

Dessutom skriver hovrätten: ”Det går dock inte att bortse från det förhållandet att det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor. I linje med att härskande etiska och sociala värderingar ska utgöra utgångspunkten vid bedömningen av en kränkningsersättnings storlek bör detta förhållande ges ett inte obetydligt genomslag vid hovrättens prövning.”

Läs mer på Dagens Juridik.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.