Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag22.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sandström: Logiskt med en minskning

Publicerad: 2 September 2011, 08:06

Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström och SJF-klubbens ordförande Karl G Jönsson om gårdagens besked att personalstyrkan måste ner.


Ämnen i artikeln:

Daniel SandströmSydsvenskan

Den tidigare vd:n Johan Ståhl trodde att 2011 skulle sluta med en vinst på omkring 90 miljoner för Sydsvenskan. Men så blir det inte. Det är inte ens säkert att det blir svarta siffror i bokslutet enligt Lars Dahmén som gjorde sin första dag som Sydsvenskans vd i går.

Tidningen har gått med förlust årets första sju månader. Lars Dahmén vill inte gå in på hur stora förlusterna är och var de finns. Men försäljningen av Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda och Kristiandstadsbladet till Gota Media innebär inte någon lösning:

Problemen finns även hos Sydsvenskan och City, säger Lars Dahmén.

Kostnadsmassan måste därför ner. Vilket betyder att personalstyrkan måste krympa. Ännu mer. Tidningens chefredaktör Daniel Sandström har förståelse för det bistra beskedet och menar att det är fullt logiskt.

 Det ingår i vårt uppdrag att hitta sätt att göra en så bra tidning som möjligt utifrån styrelsens ramar och de intäkter vi har.

Det är klart att ett större besparingsprogram kommer att påverka hela tidningen, menar Daniel Sandström, men utmaningen är att göra besparingarna på rätt sätt, utan att äventyra kvalitet och intäkter. Hela verksamheten kommer att ses över för att hitta mindre kostsamma lösningar. Det kan till exempel handla om att göra tunnare tidningar, färre editioner eller ta bort material som efterfrågan har minskat på, ett exempel skulle kunna vara börssidorna, enligt honom.

 Det går inte att överleverera. Vi måste prioritera våra resurser för att göra en granskande och närvarande journalistik för våra läsare, säger Daniel Sandström.

Sydsvenskan har i dag en egen mindre redaktion som gör en daglig Ipad-app. En verksamhet som för en utomstående betraktare skulle kunna vara bland det första som sparades in på. Daniel Sandström håller inte med. Men både produkten och verksamheten bör integreras mer med kärnaffären.

Om den säljs som en del av vår prenumeration kan man säkert räkna hem den över tid, säger Daniel Sandström.

Karl G Jönsson är klubbordförande för Sydsvenskans journalistklubb. Innan det presenterats något konkret förslag finns det inte mycket att säga menar han:

Vi väntar på att ledningen ska bli klar med sin genomlysning. Det finns många aspekter att titta på.

Går det att minska personalen ännu mer?

Vi har gått igenom många minskningar av personalen. Och man säger alltid att nu går det inte dra ner mer. Sedan kommer det nya besparingar och det klarar man av. Men man måste alltid ställa sig frågan vilken tidning vi vill göra, och hur många krävs det för att göra den och sedan utgå från det.

Vad fick du för bild av Lars Dahmén?

 Han gav ett gediget intryck. Tydlig och klar. Och verkade kunna lyssna. Sedan får framtiden utvisa hur han fungerar.

Sydsvenskans nya vd: Det är för många på tidningen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.