Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sänder tv-nyheter för att öka tidningsförsäljningen

Publicerad: 30 september 2010, 06:56

Italienska dagstidningen La Repubblica har börjat med kvällssändningar på webben. Studioprogram varvas med inslag där tidningens journalister berättar om morgondagens nyheter i papperstidningen.


Ämnen i artikeln:

Webb-tv

Medieklimatet i Italien är hårdare än på de flesta andra ställen, eftersom de två stora teveblocken (Berlusconis Mediaset och statliga Rai) är rejält dominerande. Därför har dagstidningarna känt av krisen ännu mer än i andra länder.

En av Italiens största dagstidningar, La Repubblica, tar nu ett nytt grepp för att konkurrera med teve och sälja fler dagstidningar. Tidningen började redan i våras att via webben försöka locka läsare till papperstidningen genom att presentera morgonmötet varje dag. Nu ska även direktsändningar varje kväll på bästa sändningstid, mellan 18.50 och 20.30, användas för att öka tidningsförsäljningen.

Den första halvtimmen presenteras de händelser som det kommer att skrivas om i morgondagens tidning. Då talar olika journalister om vad just deras avdelning kommer att ha som huvudnyhet i papperstidningen dagen efter.

Sedan följer 40 minuters fördjupning av ett dagsaktuellt ämne, med gäster i studion. Den första kvällen 27 september var Gomorras författare Roberto Saviano i studion för att prata om smutskastningskampanjer, dagen efter var det utrikesministern Franco Frattinis tur att prata om regeringskrisen.

Efter det sänds korta tevenyheter, innan de sista 20 minuterna ägnas åt ett reportage. De första dagarna har det bland annat handlat om banken Unicredits VD-byte och en berömd sångare som fyllt 60 år.

Några siffror om antalet besökare lämnar Repubblica inte ut, men enligt en talesman för ledningen är de mycket nöjda med resultatet de första dagarna. Även om det handlar om en försöksverksamhet, har det ännu inte bestämts hur länge kvällssändningarna ska pågå.

Repubblica TV startade 2005. I dag sänder den direkt från alla viktiga händelser i landet, som till exempel förtroendeomröstningen i deputeradekammaren 29 september.

Kristina Wallin, Rom

Repubblica TV

Ett exempel på presentationen av morgonmötet:

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Webb-tv

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev