Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Samgåendet som sprack

Publicerad: 29 Mars 2012, 07:08

Det var på väg att bli nästa tidningskoncern. Stiftelsen VK press och Stiftelsen Skellefteåpress skrev avsiktsförklaringar och bytte aktier med varandra.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens-KurirenNorran

Åren 2005 till 2007 planerades det för en fusion mellan Västebottens-Kuriren och Norran. Inte svårbegripligt. Två liberala tidningsstiftelser med samma ideologi i samma län verkade som en för mycket i tider då dagspressen stod inför stora krav på rationaliseringar och samordningar.

Norran planerade vid den här tiden också en ny press. Pressamarbete var också intressant för VK.

Sedan kom VK:s köp av Västerbottens Folkblad och VK fick därmed en tryckeripartner.

Samarbetet mellan stiftelserna sprack. Aktierna motsvarande 10 procent i respektive bolag byttes tillbaka. Flera skäl angavs, bland annat att bolagen var olika mycket värda och att de därför inte kunde gå in i en 50/50-relation. Ett annat skäl var att tryckerisamarbetet inte var lika givet när Västerbottens Folkblad kom in i bilden.

Norrans representant i VK:s styrelse Cal Wikström fick lämna sin post i VK styrelse. Men  Norran lät  VK:s ordförande Kenth Bergström sitta kvar i styrelsen trots att han inte längre hade några aktier att stödja sig på.

Drömmer ni om att återuppta fusionsplanerna?

Det kan löna sig att visa storsinthet. Kenth Bergström är en kompetent person som tillför vår styrelse mycket, säger Norrans avgående styrelseordförande Cal Wikström.

Det är klart att man blir starkare tillsammans, säger han vidare. För en ekonomiavdelning så är det inte någon större skillnad om man gör 100 löner eller om man gör 220.

Är det några som borde kunna hitta varandra så är det förstås två liberala stiftelser i samma län.

Vårt viktigaste mål är att Norran överlever.

Norran och VK samarbetar idag på många plan. Båda bolagen äger till exempel aktier i datingföretaget First Date och i Mktmedia . Man säljer annonser tillsammans i Norrgruppen Media. Just nu undersöker man ytterligare samarbeten genom att utreda möjligheten av ett gemensamt kundcenter för privatkunder.

Lars Herlin

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.