Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Säljer kredituppgifter på USB

Publicerad: 29 Mars 2011, 10:52

Företaget Business Check säljer kreditupplysning via USB-minnen. Enligt företaget krävs då inget legitimt skäl och ingen upplysningskopia skickas.


Medievärlden har tidigare skrivit om den nya kreditupplysningslagen som gjort det olagligt för journalister att begära ut kreditupplysningar via nätet. Vi skrev också att det antagligen skulle gå att runda den nya lagen genom att sälja informationen digitalt på en lagringsenhet, vilket dock ingen av de aktörer vi talade med ville göra av rädsla för lagstiftarens motdrag.

Nu har det kommit en aktör som gör just detta. Företaget Business Check skriver på sin hemsida: ”Med stöd av Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen kan vi erbjuda tjänsten Personkontroll genom en så kallad teknisk upptagning via USB. Vid sökningar via Personkontroll krävs inget legitimt skäl och sökningen genererar inte heller någon upplysningskopia gällande privatpersoner och innehavare av enskilda firmor. ”

Den som prenumererar på tjänsten får varje vecka ett USB-minne med posten. Med hjälp av USB-minnet loggar man sedan in ooch får tillgång till ”en unik och krypterad kod” som man använder för att söka information på USB-minnet.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.