Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sålde tidningen – behöll makten

Publicerad: 29 Mars 2012, 07:04

Familjen Wikström har under hela Norra Västerbottens 102 åriga historia haft ett avgörande inflytande trots att den sålde tidningen redan 1972 - men i år kan epoken ta slut.


Ämnen i artikeln:

Norran

I år kommer Cal Wikström att lämna ifrån sig ordförandeklubban i tidningsbolaget. Då har han varit ordförande i närmare tio år och dessförinnan vd i 28 år.

I fjärde generationen finns Cals son Björn, som idag är ledamot i stiftelsens styrelse. Han har fått frågan om han är intresserad av att bli ordförande i stiftelsen Skellefteåpress, men har meddelat valberedningen att han preliminärt har avböjt, eftersom det just nu inte finns tid i hans liv att engagera sig ännu mer för stiftelsen. Men han utesluter inte att han kan vara intresserad längre fram.

Under sina första 62 år var tidningen Norra Västerbotten ett renodlat familjeföretag. När grundaren Anton Wikström dog 1935 fick sonen K H Wikström ta över som chefredaktör och svärsonen Simon Enqvist blev VD. När de stod inför pensionering 1972 beslutade familjerna att sälja tidningsföretaget till den stiftelse som de själva drog upp riktlinjerna för. Stiftelsen Skellefteåpress fick överta alla aktier utom symboliska 30 aktier i tidningsbolaget till det mycket förmånligt priset, 3,6 miljoner kr. Bolaget hade vi överlåtelsen 3 miljoner kronor i kassan och stiftelsen kunde finansiera köpet genom bolagets egna pengar och en revers till ägarfamiljerna.

De 30 aktierna behöll Cal Wikström och hans två systrar av som Cal uttrycker det nostalgiska skäl. Men även utan större aktieinflytande fortsatte familjen besätta nyckelposter i bolaget. Cal Wikström som arbetade på tidningens tekniska avdelning fick jobbet som vd efter att tjänsten utannonserats, kraftigt förespråkad av den tekniska personalen. Hans kusin Bengt Enqvist blev så småningom redaktionschef. Redaktörens son, Cal Wikström, blev alltså vd och vd:ns son, Bengt Enqvist, blev redaktör. Vd:n fick sin pappa som styrelseordförande.

Enqvist är den som tecknat företagets historia i samband med 100-årsjubileum för två år sedan.

När tidningen såldes bestämde familjen vem som fick bli intressent i stiftelsen. Folkpartist och nykterist var nyckelord och många kom från vänkretsen.  Kravet på att man skall vara aktiv nykterist har sedermera luckrats upp. Nu ska dessutom kravet på att vara folkpartist tas bort.  Det viktiga är att intressenten ställer sig bakom de värderingar som gäller för den frisinnat liberala tidningen, där frågan om nykterhet bytts mot att man ska verka för det bredare begreppet folkhälsan. Kraven finns inte specificerade i stiftelsens stadgar och därför är det okomplicerat att ändra dessa.

I stadgarna står det bara att man skall vara bosatt inom spridningsområdet och representera skilda sidor av samhällslivet liksom olika geografiska områden inom spridningsområdet.

Vi tar beslutet om att ändra rekryteringsreglerna på vårt vårmöte, berättar Kurt Karlsson, avgående ordförande i stiftelsen. Man skall också kunna bli hedersmedlem så att vi får in fler unga intressenter.

Stiftelsen skall enligt stadgarna ha 20-35 intressenter, men har idag bara 31. När kravet på att vara medlem i folkpartiet försvinner ökar givetvis rekryteringsbasen. Stiftelsen har två stora intressentmöten varje år, ofta på lördagar över lunch.

Styrelsen i bolaget nomineras av stiftelsens intressentmöte. Högst två av stiftelsens styrelseledamöter får vara medlemmar i Norrans bolagsstyrelse

Kurt Karlsson har varit ordförande sedan 2006, men har dessförinnan varit aktiv intressent i stiftelsen nästan från start.

Nu har jag fyllt 75 och då är det dags följa statsminister Reinfeldts förslag och pensionera sig, säger han. Vi i stiftelsen har alltid varit ideella. Vi har till exempel inte tagit utdelningar från bolaget de senaste åren. Våra arvoden är måttliga.

Kurt Karlsson har jobbat i trähusbranschen och varit folkpartiskt kommunfullmäktigeledamot.  På senare år har han delat sin tid mellan stiftelsearbetet och några timmars tjänstgöring på Byske IF:s kansli.

Just nu är han engagerad i rekryteringen av ny chefredaktör och politisk redaktör till Norran, typiska ägarfrågor. Han ingår i en rekryteringsgrupp tillsammans med vd Anders Westermark, bolagsstyrelseordföranden Cal Wikström och Ingrid Wikström Armandsson.  När man skall hitta Anette Novaks efterträdare anlitar man ett headhuntingföretag, som den närmaste tiden skall presentera sitt urval.

Åren i stiftelsen har varit intressanta. Förr var det enkla sammanträden, allt gick på räls, men de senaste åren har utvecklingen accelererat och det har ställts helt andra krav på styrelsearbetet, avslutar Kurt Karlsson.

Lars Herlin

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Norran

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.