Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SAF bakom många av stiftelserna

Publicerad: 5 Mars 2012, 09:23

SAF, numera Svenskt Näringsliv, ligger bakom många av de liberala tidningsstiftelserna.


Ämnen i artikeln:

Svenskt Näringsliv

SAF, idag omdöpt till Svenskt Näringsliv, stod bakom bildandet av både Stiftelsen Pressorganisation och Högerns Förlagsstiftelse 1949.  SAF var så angeläget att bilda stiftelserna att man till och med skrev förslagen till stadgarna.

Redan 1942 bildade SAF stiftelsen Libertas, för att finansiera stöd till höger- och folkpartitidningar.

Inledningsvis betalade Libertas ut stöd direkt till behövande tidningar, en form av näringslivets eget  presstöd.  Men näringslivets stöd till pressen blev en känslig fråga och därför kanaliserades det direkta stödet via de båda stiftelserna.

SAF:s ambition var att det på varje större ort skulle finnas åtminstone en större borgerlig tidning och att det i varje län skulle finnas en höger- och folkpartitidning.  Högertidningarna var mest beroende av stöd och fick två tredjedelar av stödet, medan folkpartitidningar fick den resterande tredjedelen. Centerns tidningar fick klara sig själva och var för övrigt inte lika beroende av centralt stöd eftersom de ofta hade en omfattande lokal uppbackning.

I en skrift om Stiftelsen Pressorganisation, skriven av UNT:s politiske redaktör Håkan Holmberg och utgiven 1986 för att hylla John Lorenzi som var stiftelsens verkställande ledamot i mer än 30 år, beskrivs stiftelsens verksamhet. Det är en berättelse om stöd och nedläggningar. Pressdöden var en realitet under 1950-talet då borgerliga andra- och tredjetidningar försvann i en rask takt trots stödet från Libertas.

Men några insatser av Libertas och Stiftelsen Pressorganisation blev väldigt lyckade.

Strategin att skapa lokala stiftelser som tog ansvar för verksamheten och samtidigt skapade förankring i utgivningsorten fungerade strålande i flera fall.  De lokala stiftelserna fick sin finansiering via Stiftelsen Pressorganisation eller Högerns Förlagsstiftelse, oftast som avskrivningslån, det vill säga att Libertas skänkte bort pengarna efter hand.

Stiftelsen Eskilstuna-Kuriren, Nya stiftelsen Gefle Dagblad och Stiftelsen Barometern är några exempel där finansieringen från Libertas  haft ett avgörande inflytande.

Lars Herlin

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Svenskt Näringsliv

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.