Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så vill EU stoppa falska nyheter inför valet

Publicerad: 6 december 2018, 06:30

Julian King, EU-kommissionär, vill stoppa falska nyheter. Foto: Press

Stoppa falska nyheter – annars väntar lagstiftning. Det är EU-kommissionens budskap till IT-jättarna inför valet till EU-parlamentet i maj nästa år.


Ämnen i artikeln:

EU

Falska nyheter har plågat flera val runt om i världen. Nu vill EU försöka undvika att medborgarnas uppfattningar påverkas av den typen av rapportering inför valet till EU-parlamentet nästa vår.

EU-kommissionen har uppmanat Google, Facebook och andra medieplattformar att agera mot falska nyheter och hotar att införa lagstiftning om de inte gör så, rapporterar Ekot.

”Inga fler ursäkter och inga fördröjningar. Vi måste se resultat nu”, säger Julian King, EU-kommissionär med ansvar för inre säkerhet.

Det finns redan en uppförandekod som IT-jättarna ställt sig bakom. Där förbinder de sig att stänga ner konton som sprider falsk information och att informera om vem som står bakom och betalat för falska nyheter. Men EU menar att arbetet går för långsamt, rapporterar Ekot.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.