Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så var Kuhnkes besök i Gävle

Publicerad: 8 september 2016, 16:59

Alice Bah Kuhnke på besök i Gävle. Foto: Mikael Marklund

I rask takt avverkade kulturministern samtal med redaktionen, möte med högsta ledningen och en snabb presskonferens. Men Alice Bah Kuhnkes nattsömn kommer inte förbättrats efter torsdagens besök på Gefle Dagblad.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeMittmediaGefle Dagblad

När kulturminister Alice Bah Kuhnke klev in på Gefle Dagblads redaktion inledde hon med att tacka för att besöket gick att ordna så snabbt. För det är bråttom nu var hennes budskap. Det har redan börjat höras åsikter i det offentliga samtalet som var otänkbara för bara något år sedan menar hon.

Hon konstaterade att klyftorna ökar i samhället och att det inte bara längre handlar om klassklyftor.

– Där spelar den lokala journalistiken en stor roll. Regeringen har ett stort ansvar, men det vi gör måste synkroniseras med vad andra aktörer gör och att även de tar sitt ansvar.

Tidningarna är en viktig del i kampen för demokrati och yttrandefrihet. En kamp som för Alice Bah Kuhnkes del började långt innan hon fick erbjudandet att bli kulturminister och som kommer att fortsätta efter att hon lämnat uppdraget framhöll hon. Men det är en kamp som varken hon eller landets högsta ledning kan ta själva.

– Ni är faktiskt frontsoldater i min värld, sade Alice Bah Kuhnke och riktade sig direkt till de GD-medarbetare som samlats runt ett konferensbord på redaktionen.

Hur den framtida mediepolitiken ska utformas för att på bästa sätt stötta dessa frontsoldater ville hon dock inte gå in på.

– Den sjunde november kommer medieutredningen. Nästa steg blir en intensiv debatt om vad den kommer fram till. För om ni tror att det varit mycket nu kan jag säga att det kommer mycket mer diskussioner efter den.

Men den framtida mediepolitiken ska inte handla om att ta hand om medieföretag vars affärsmodeller inte fungerar utan fokusera på det som krävs för att värna demokratin och medborgarnas behov av saklig information. Vilket dock kräver oberoende journalister enligt Alice Bah Kuhnke.

– Jag vet vad folk i regioner där medieskuggan börjar breda ut sig säger till mig. De vill veta hur politiker och andra makthavare sköter sig – eller inte sköter sig. De saknar den granskande journalistiken.

– Klockan är fem i tolv snart. Men det positiva med den senaste tidens debatt är att folk nu börjar förstå den lokala journalistikens betydelse.

Det var en intresserad kulturminister som guidades runt på redaktionen. Hon ställde initierade frågor till GD:s medarbetare som bland annat berättade om hur det var när print prioriterades före online, hur de lokala insändarskribenterna reagerade på att bli publicerade i flera kanaler samt när och varför onlineredaktionen sänder live.

Alice Bah Kuhnke tycker att besöket gav vad hon var ute efter. Många givande samtal och en inblick i hur verkligheten ser ut på en lokaltidning i dag och vilka utmaningar den står inför i morgon.

Dagens värd, GD:s chefredaktör Anna Gullberg, hade förhoppningar på mötet.

– Mittmedia har varit mitt i en mediestorm de senaste veckorna, och vi har inte känt igen oss i undergångsbilden. Min förhoppning med mötet var att få visa kultur- och demokratiministern att lokaljournalistiken och opinionsbildningen tvärtom är mer levande än någonsin, och att Gefle Dagblads medarbetare fortsätter att leverera utmärkt journalistik i en pressad tid då hela branschen genomgår en stor och global strukturomvandling.

Förhoppningarna blev också infriade:

– Det blev två väldigt lyckade timmar. Kulturministern visade stort engagemang och förståelse för branschens utmaningar, och ställde många initierade frågor till GD:s journalister. Samtalen mellan henne och redaktionen var livliga. Hon har ett sällsynt starkt engagemang för demokratifrågor, och mötet genomsyrades av det.

Kulturministern har i Dagens Nyheter sagt att hon sover dåligt om nätterna på grund av den kris som medierna står inför. Men det är nog inte något som ska tas för bokstavligt.

Har det här besöket i Gävle gjort att du kommer att sova bättre nu?

– Ha ha, det är inte något fel på min nattsömn, jag skulle tro att jag sover bättre än de flesta, säger Alice Bah Kuhnke.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev