Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så tar Hallpressen ställning inför första maj

Publicerad: 22 April 2014, 07:47

Inför nazisterna demonstration 1 maj startar Hallpressen kampanjen "Alla får plats" som kommer att publicera i koncernens samtliga tidningar. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Hallpressen

Svenskarnas parti kommer för andra året i rad att hålla en demonstration i Jönköping 1 maj. Förra året blev det en stor och våldsam demonstration.

Det kom idéer från många olika håll samtidigt, från både reportrar och chefer på olika tidningar, och från ägaren Lovisa Hamrin, säger Lars Alkner, redaktionell chef på Hallpressen.

Det här är inget inlägg i migrationsdebatten, det här handlar om det mänskliga, att det måste finans utrymme för alla. Med den här kampanjen vill vi visa att vi inte är emot något, utan för något.

Det var Jönköpings-Postens kulturredaktör Nina Marjavaara kom med idén till kampanjen. Lars Alkner tillsatte en arbetsgrupp och tog fram ett koncept med en artikelserie, en knapp och en twittersymbol som alla utgivare velat ställa sig bakom. Namnet ”Alla får plats” var det en reportervikarie på JP som kom på.

Fram till valborg kommer tidningen att publicera artiklar, krönikor och perspektiv, bland annat en museichef som diskuterar begreppet hembygd och en frilansjournalist som skriver om sin bakgrund i rasistiska kretsar. Artikelserien avslutas med intervjuer med kända och okända personer som ställer sig bakom kampanjen.

Det är första gången vi publicerar samma sak i alla tidningar och på de tolv sajterna. Vi publicerar även i gratistidningarna där vi når andra grupper än de vi når med betaltidningarna.

Hallpressen trycker upp 10 000 knappar med texten ”Alla får plats”.

Man känner i hela samhället att det pågår en reaktion mot rasism just nu. Det här ger en möjlighet att kunna visa diskret med ändå tydligt att man fått nog.

I sitt utskick om kampanjen skriver Hallpressen:

Alla får plats. Det borde vara självklart och enkelt, men tyvärr ifrågasätts det av allt fler. Rasistiska åsikter har blivit alltmer rumsrena i det offentliga samtalet. Vi mot dom-tänkandet har blivit ett naturligt inslag i riksdagsdebatterna. Nazisterna byter namn och ska demonstrera mot demokrati och människors lika värde i Jönköping 1 maj.

Vi inom Hallpressen har fått nog. Vi vill visa vad vi står för. Därför säger vi: alla får plats. Inte som ett inlägg i den migrations- eller arbetsmarknadspolitiska debatten, utan som ett ställningstagande för ett inkluderande samhälle ett Sverige präglat av mångfald och respekt för människors lika värde.

Det här handlar inte om att vi vill förbjuda åsikter eller hindra någon från att uttrycka dem. Att inskränka yttrandefriheten genom att stoppa demonstrationer med obehagliga åsikter tror vi som publicister är fel väg att gå. Istället måste vi bemöta åsikterna och tydligt stå upp för de värden vi vill försvara: demokrati, yttrandefrihet, humanism, mångfald och alla människors lika värde.

För dessa värden jobbar vi också dagligen i vår journalistik. Utan den lokala journalistiken skulle såväl demokratin som yttrandefriheten urholkas. Utan lokal journalistik skulle den mångfald som finns utanför den egna vardagen förbli okänd och en väg till upprättelse för dem vars människovärde kränks skulle stängas.

Ställningstagandet för demokrati, yttrandefrihet och människors lika värde är alltså inget nytt för oss. Vi väljer bara att göra det extra tydligt var vi står i ett samhällsklimat där antidemokratiska, rasistiska och intoleranta åsikter vinner mark. Med kampanjen och artikelserien Alla får plats som startar i dag, vill vi bidra till att motverka den samhällsutvecklingen.

Nu bjuder vi in även er läsare att visa var ni står. Kampanjknappar är beställda, så kom in på någon av våra redaktioner i slutet av veckan, hämta en knapp och fäst på din jacka. Sprid våra artiklar till dina vänner och på sociala medier. Visa att alla får plats i ditt Sverige!

Hallpressen

Hallpressen AB är ett helägt dotterbolag till Herenco AB och har en personalstyrka omfattande ca 530 heltidstjänster.

Hallpressen ger ut morgontidningarna Jönköpings-Posten, Smålands-Tidnningen, Smålands Dagblad, Tranås Tidning, Vetlanda-Posten, Värnamo Nyheter, Smålänningen, Skaraborgs Läns Tidning, Falköpings Tidning samt Västgöta Bladet med tillhörande nyhetssajter. Koncernen har också gratistidningarna Skövde Nyheter, Tranåsaktuellt och Veckobladet Smålänningen samt nyhetssajten JNytt.se.

Hallpressen är majoritetsägare i Lokalmedia AB som ger ut gratistidningarna Finnveden NU, Jönköping Nu och Höglandet Nu.

Förutom tidningsbolagen ingår Herenco Distribution AB, Herenco Press AB och riksförsäljningsbolaget Riksmedia AB i Hallpressen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Hallpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.