Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så syns pressfrihetens dag i tidningarna

Publicerad: 3 Maj 2016, 05:05

Att det är pressfrihetens dag är svårt att missa för tidningsläsarna. Flera tidningar har markerat det med annorlunda förstasidor.


VLT har bara ett citat på sin etta. När Hitler tar över kommer Persarna att få dingla i sina pressar. Orden kommer från en intervju med Irma Pers, hustru till Anders Yngve Pers, VLT:s huvudredaktör under åren 1948-1972. Han började på tidningen 1940 och var under andra världskriget uttalad antinazist trots att det fanns många tyskvänner i landet.

NA:s avgående chefredaktör Katrin Säfström berättar om när hon blev mördad i en bok. Och hur hon försvarade författarens rätt att skriva den. Inte för att man har rätt att skrämma människor, utan för att principen om tryckfrihet är viktig. Den är otroligt generös för litteratur i det här landet, och ska så vara.

EK-koncernen har i sin ägo ett ex av den första svenska tryckfrihetsförordningen, tryckt i Stockholm för 250 år sedan. Det köptes på ett antikvariat i Strängnäs för 6 000 kronor. Men nu kan alla bläddra i den här: 

Metro uppmärksammar Pressfrihetens dag tillsammans med Pressbyrån genom att svärta ner förstasidan. ”Tillsammans med tidningen Metro uppmärksammar vi på Pressbyrån den här dagen genom att censurera förstasidan på dagens upplaga.” Det skriver Pressbyrån på tidningens sistasida.

Norra Skåne uppmärksammar att det finska skatteverket vill att YLE, Finlands SR, ska lämna ut sitt redaktionella material om Panamapapperen i strid mot källskyddet.

BLT konstaterar att Reportrar utan gränsers pressfrihetskarta inte visar någon rolig bild av världen. Men att vi i Sverige har tur. Även om det finns många viktiga frågor att ta tag i även här har vi inte någon censur.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.