Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag28.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så stor makt har Centern över Norra Skåne

Publicerad: 20 Maj 2014, 11:13

Centerpartiet är Skånska Dagbladets största enskilda ägare och kontrollerar cirka 20 procent av aktierna.


Ämnen i artikeln:

Norra SkåneSkånska DagbladetCenterpartiet

Facket på Skånska Dagbladet och Norra Skåne har vänt sig till Centerpartiet för att fråga vad partiet anser om hur tidningen sköts. Men hur stort inflytande har Centerpartiet egentligen över koncernen Skånska Dagbladet?

AB Skånska Dagbladet har 3 000 A-aktier med 1 röst vardera och 3 667 B-aktier med 1/10-röst vardera.

Alla A-aktier ägs av Skånska Tidningsföreningen som har 89,11 procent av röstetalet (och 45 procent av den ekonomiska andelen).

I tidningsföreningen har ett 50-tal centerorganisationer (lokalavdelningar i Skåne) andelar som motsvarar minst 16 procent (och en ekonomisk andel på cirka 25 procent).

De övriga andelarna ägs av 270 privatpersoner vilket innebär att Centerpartiet allt eftersom ökar sitt redan ganska stora inflytande då privatpersonerna ofta är gamla och går bort efterhand.

Via andelarna i Skånska Tidningsföreningen och det A-aktieinnehavet som följer av dessa äger Centerpartiet 14,2 procent av röstetalet i bolaget (16 procent av 89,11 procent) respektive cirka 11,2 procent av den ekonomiska andelen i bolaget (25 procent av 45 procent).

När det gäller B-aktierna äger Centerpartiet nationellt 933 B-aktier (2,8 procent av röstetalet respektive 14 procent ekonomisk andel) och partiets Skånedistrikt 749 B-aktier (2,2 procent av röstetalet respektive 11,2 procent ekonomisk andel). Totalt äger partiet alltså runt 5 procent av bolagets röstetal via B-aktierna.

Det innebär att Centerpartiet sammantaget äger minst 19,2 procent av makten (röstetalet) och 36,4 procent av den ekonomiska andelen i AB Skånska Dagbladet.

Skånskans journalister kräver svar av Centerpartiet

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.