Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så ska SVT jobba med kommentarer

Publicerad: 10 Oktober 2012, 07:21

SVT Nyheter på nätet ska börja med läsarkommentarer under vissa utvalda artiklar.


Ämnen i artikeln:

SVT

Många nyhetssajter har sett sig tvingade att stänga kommentarsfälten på grund av urspårade diskussioner och rasistiska inlägg. Men SVT.se/nyheter går i motsatt riktning:

Vi kommer att vara väldigt restriktiva, det handlar om att man ska kunna kommentera vissa utvalda jobb, berättar ansvarige utgivaren Ulf Johansson.

Problemen med kommentarsfälten har ofta bottnat i att redaktionerna inte hunnit med att hålla koll på inläggen och själva vara aktiva i nätsamtalet, något som SVT Nyheter ska försöka motverka från starten:

Utgångspunkten är att vi ska ha resurser nog att ta hand om den här funktionen. Ibland kommer reportrarna som gjort jobbet att hantera och bemöta kommentarerna, ibland kommer det att vara en webbredaktör.

Leo Wallentin, som är konceptutvecklare för nyheter, sport och samhälle på SVT, säger att det handlar om ”processjournalistik”.

Vi bygger kommentarsystemet i första hand som ett arbetsverktyg för reportrar som vill jobba med läsarmedverkan.

Det kan handla om att få in tips i ett ämne, att få igång en debatt för att kunna lyfta debattinlägg eller att få hjälp med faktagranskning.

När kommentarerna används kommer syftet att framgå av artikeln. Vi kommer att experimentera med det och låta olika redaktioner testa olika vägar, men grundtanken är att när man slår på kommentarerna, då är det för att man vill låta dem tillföra något.

Enligt Leo Wallentin är det ett misstag att tro att det räcker att slå på en kommentarsfunktion för att få läsarna att delta.

Vår grundtanke är att man får de kommentarer man förtjänar. Om man har kommentarer för att få med läsarna i det journalistiska arbetet, då kan man ställa högre krav på inläggen och få en högre nivå.

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.