Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så ska SVT bli mer inkluderande

Publicerad: 26 November 2015, 10:34

Projektet Sveriges röster ska synliggöra unga och lyfta fler röster.


Ämnen i artikeln:

SVT

Genom ett samarbete mellan Allmän-tv i Stockholm och den ideella föreningen Fanzingo har SVT drivit igång Sveriges röster ett projekt som ska bidra till att fler unga hörs och syns i medierna. Det kan handla om såväl unga förortsbor som unga på landsbygden.

Med hjälp av ett nytt nätverk, vilket består av ett 20-tal gräsrotsorganisationer spridda i Sverige, ska personer i åldrarna 16-30 som sällan syns i medierna nu få chansen att göra sina röster hörda. Bland annat genom att man ska utveckla en modell för medielabb som ska byggas upp på fem olika platser i landet.

Nya röster kommer att pågå under en tre-årsperiod och innovationsmyndigheten Vinnovas program Normkritisk Innovation har bidragit med 3,7 miljoner kronor till projektet.

Fanzingo grundades för tio år sedan av personer som då arbetade inom public service. Föreningens ambition var att synliggöra unga i medieskugga. Dag Strömqvist är projektledare för breddad representativitet och ökad inkludering inom SVT. Han besökte Fanzingo i Alby utanför Stockholm, och trots att det är flera år sedan Fanzingo presenterade idén för representanter från public service första gången var det först när Dag Strömqvist besökte föreningen som de kände att de hade hittat rätt samarbetspartner:

När jag kom till deras medielabb kände jag bara – wow! Här finns de unga som vi så desperat vill ha kontakt med. Och de är inga passiva mediekonsumenter, snarare producenter av eget material. Får de chansen, kommer de att kunna vara med och bredda SVT:s utbud. Det är dock inte en fråga om att ersätta de program vi har idag, snarare att komplettera, säger Dag Strömqvist till SVT:s interntidning Vipåtv.

Samuel Sjöblom är verksamhetsledare på Fanzingo och projektledare för ”Sveriges röster”. Han hoppas att föreningens erfarenhet av att arbeta med unga i miljonprogrammen ska bidra till att SVT blir mer inkluderande:

Vi har formulerat tre normkritiska perspektiv som grund för arbetet. Det handlar om möten mellan de etablerade och gräsrötterna, kvalitet kontra kvantitet och centrum i förhållande till periferin.

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.