Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så ska Expressen förnya den politiska journalistiken

Publicerad: 8 December 2016, 08:38

Martin Ahlquist, politikchef på Expressen. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Tidningens politikchef, Martin Ahlquist, tycker att det krävs en förändring av den politiska journalistiken. Därför kan det bli några färre resor till Bryssel och någon extra till Bengtsfors, säger han.


När Expressens politikchef, Martin Ahlquist, började med journalistik för snart 25 år sedan var det en allmän sanning att riksdagsval avgörs bland storstädernas lättflyktiga väljare, berättar han:

– Med det följde att de politiska partierna koncentrerade uppmärksamheten mot de rörliga väljare som politikerna trodde kunde avgöra valet. Effekten blev en centrering av politiken.

Men det finns en svaghet i den teorin, säger Martin Ahlquist:

– Den förutsätter att det här andra ska bestå. Att de som alltid röstat höger eller vänster kommer att fortsätta göra det. Men det vi ser nu på olika håll i världen är att det finns en ny dimension som ibland blir viktigare än höger/vänster-dimensionen, säger Martin Ahlquist och fortsätter:

– Det finns en växande grupp som inte känner sig sedda och som har uppfattningen att allting styrs av ett etablissemang som de själva inte är en del av. Känslan av utanförskap gör att den här personen som har röstat höger hela sitt liv kan hitta en gemenskap med den som röstat vänster hela sitt liv eftersom de enas i känslan av utanförskapet.

Och i takt med att det politiska landskapet förändras måste också den politiska journalistiken fånga upp det, menar Martin Ahlquist:

– Man får vara väldigt ödmjuk. Jag vill inte ta på mig någon jättestor hatt och säga att nu blir det en helt ny politisk journalistik på Expressen. Men vi ska bli bättre på att fånga upp den politiska diskussionen i landet och se vad det är som är allmängiltigt i den.

Rent praktiskt innebär det att Expressens politiska reportrar kommer att få resa lite mer inom landet:

– I prioriteringen kanske det blir några färre resor till Bryssel och någon extra till Bengtsfors.

Samtidigt ska Expressen bli bättre på att hålla koll på diskussionerna som sker i lokala tidningar, på lokala Facebook-grupper och liknande. Det är tidningen inte tillräckligt bra på i dag, säger Martin Ahlquist:

– Det är lätt att dras med i den agendastyrda politiska journalistiken. Men där står det ingenting om att det lilla landsbygdspartiet nu finns i nio kommuner och driver frågan om ett svensk utträde ur EU till exempel.

Hur kommer läsarna att märka Expressens förnyande av den politiska journalistiken?

– I dagens tidning rent konkret genom att Hanna Jakobson och Anna-Karin Nilsson har varit i Gällivare och pratat med människor där om vad de stora frågorna är. Och i dag är de i Kalix i stället. Vi kommer att fortsätta arbeta på det här sättet och samtidigt försöka involvera läsarna mer.

Men Martin Ahlquist är noga med att understryka att det här inte handlar om att Expressen nu ska bedriva lokaljournalistik i hela Sverige:

– Nej, det faller på sin egen orimlighet. Det här handlar om att vi ska bli bättre på att fånga upp saker som vi tror kan vara intressant för en större krets.

Och vad hoppas ni att det här ska leda till på sikt?

– Att vår publik känner att vi har hyfsad koll på det politiska skeendet i hela landet – inte bara det som utgår från Rosenbad och riksdagen. Jag tycker att den utveckling vi sett visar att medierna delvis har misslyckats med det.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.