Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så ska Direktpress ena Stockholm

Publicerad: 11 oktober 2018, 06:45

Petter Beckman, projektledare för #EttStockholm. Foto: Claudio Britos.jpg

Genom att lyfta de svåra frågorna med ett problemlösande perspektiv vill Direktpress minska polariseringen och motverka segregationen i stor-Stockholm. Projektledare blir Petter Beckman: "Vi tror att vi som tidningskedja kan göra skillnad".


Direktpress nya satsning går under namnet ”Initiativ för Ett sammanhållet Stockholm” och hashtagen #EttStockholm. Projektet kommer att ledas av Petter Beckman, i dag vd och ansvarig utgivare för titlarna SkärholmenDirekt, BotkyrkaDirekt och HuddingeDirekt.

– Vi påbörjar nu uppbyggandet av en slags plattform genom vilken invånarna kan mötas och diskutera vilka utmaningar staden står inför. Vi tror att vi som tidningskedja och nyhetssajt, som når i princip alla delar av Stockholm, faktiskt kan göra skillnad, säger Petter Beckman.

Från och med 15 oktober kommer han ägna halva sin tid åt #EttStockholm.

– Under projektuppbyggnadstiden bedömer vi att jag kan sköta mina olika uppdrag samtidigt.

Perspektivet ska vara problemlösande när #EttStockholm tar sin an frågor som Petter Beckman menar kan vara svåra att prata om.

– Varför staden är så uppdelad och varför är diskussionen om segregationen så polariserad? Vad menar man när man pratar om utanförskapsområden? Och vad är parallellsamhällen? Finns dem eller är det begreppet i sig ett uttryck för diskriminering och utestängande? Diskussionen om ”gemensamma värderingar”, är den viktig eller spär den på polariseringen ytterligare?

– Jag tror att man behöver ha ett mer öppet perspektiv när man närmar sig de här frågorna och sluta medverka till den växande rädslan och känslan av att staden håller på att falla isär. Vi tror att det går att mötas mer över gränserna och trots meningsskiljaktigheter.

För att nå målet ska #EttStockholm använda sig av Direktpress journalistiska plattformar.

– Vi ska använda vår tidning och webb till att göra artikelserier om de här viktiga och brännande frågorna. Och vi ska göra det på ett sätt som inte bidrar till att läget blir ännu mer fastlåst. Därigenom hoppas vi kunna bygga broar mellan olika stadsdelar och perspektiv, så att det ska kännas mer hoppfyllt att prata om de här sakerna.

Förutom att satsningen får redaktionellt utrymme kommer Direktpress också att arrangera fysiska aktiviteter som diskussionskvällar, paneldebatter och liknande evenemang.

Just nu pågår ett arbete med att knyta kontakter med externa partners som vill medverka i projektet.

– Vi tror inte att vi ska göra det här helt själva. Därför vill vi, i det här inledande skedet, signalera utåt att vi är intresserade av samarbeten och av en bred dialog kring de här frågorna. Vi vet att det finns många Stockholmare som vill ha en annan stad som hänger ihop bättre.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev