tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så ska BBC News bekämpa spridningen av felaktig information

Publicerad: 6 februari 2017, 14:23

BBC News

En nystartad enhet inom BBC har som uppgift att avslöja felaktig fakta med hjälp av formatet “slow news” – en grundlig och mer djupgående arbetsprocess.

Ämnen i artikeln:

BBC

I kampen mot spridning av felaktig information online har BBC bildat en grupp med uppdrag att avslöja faktafel och lögner, rapporterar Digiday UK. Enheten arbetar med så kallade “reality checks” och består för närvarande av sex medlemmar – men det finns planer att dubblera detta antal, enligt BBC News redaktionschef Jamie Angus.

Det nya formatet heter “slow news” och det introducerades under Brexit-kampanjen. Fokus ligger på längre och fördjupande texter samt videoförklaringar och visuella representationer av statistik, vilket tar längre tid att producera. Syftet är att satsa på kvalitet före kvantitet.

“Den typ av frågor vi måste ställa för ‘reality checks’ förändrar arbetsflödet”, säger Jamie Angus.

Gruppen använder till stor del sin egen läsartrafik för att avgöra vilka nyheter de ska prioritera. Från att enbart ha fokuserat på inhemska nyheter under folkomröstningen kring EU-medlemskapet har formatet expanderat till globala händelser.

“Amerikaner vänder sig till BBC News för att de undrar vad resten av världen tycker om vad som händer i landet”, säger Jamie Angus.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev