Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så resonerar tidningarna om benämningen av terrorgruppen

Publicerad: 17 November 2015, 12:50

IS eller Daesh? Medievärlden har tagit reda på hur diskussionen går på de svenska tidningarna.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenJan HelinMittmediaAftonbladet

I ett inlägg på sin blogg tog Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i går upp olika för- och motargument i diskussionen kring om medierna bör fortsätta kalla terrorgruppen Islamiska Staten för IS eller om man bör byta benämning och kalla terroristerna för Daesh. Frågan om hur Aftonbladet fortsättningsvis ska göra pågår enligt Jan Helin just nu i redaktionsledningen.

Medievärlden har i dag varit i kontakt flera mediehus för att höra hur de tänker kring val av benämning. Expressens Lotta Cramne svarade i egenskap av tidningens språkvårdare:

Expressen kommer att fortsätta att skriva IS tills vidare. I debatt- eller kulturtexter där skribenten har gjort ett eget val kan det vara relevant att skriva Daesh, då med en förklaring.

Har ni fört någon publicistisk diskussion kring detta? Hur har den i så fall låtit?

Diskussionen har varit uppe på redaktionen med jämna mellanrum, så också denna gång då frågan aktualiserats i samband med Parishändelserna.

Det finns argument både för och emot båda namnen. Ett argument för är att Daesh skulle likna det arabiska ordet ”daes” som betyder trampa ner eller krossa, och att det därför ogillas av organisationen själv. Men att ändra till Daesh för att terroristerna ogillar det är inte ett tillräckligt starkt argument för oss i svenskspråkiga medier, tycker vi.

Ett annat argument är att Islamiska staten kan få oss att tro att det rör sig om en suverän stat.

Men vi anser det inte troligt att många av våra läsare skulle göra denna tolkning, utan att det snarare har blivit ett begrepp som förknippas med just terrorism. (För övrigt finns benämningen islamiska staten med också i förkortningen Daesh).

Jan Helin skriver i sin blogg att alla medier borde byta benämning samtidigt för att det ska bli tydligare för läsarna. Hur tänker du kring det?

Det är just så vi tänker att alla bör skriva likadant för läsarnas skull. Nu har vissa medier redan bestämt sig för att stå kvar vid IS, och i det läget vill vi inte bidra till förvirringen. Vår erfarenhet är att många läsare inte känner till benämningen Daesh och att det kan bli förvirrande med olika namn.

Mats Johansson, redaktionschef på TT, skriver i ett mejl till Medievärlden: Valet att använda begreppet IS slogs tidigare fast inom ramen för Mediespråksgruppen som samverkar i språkfrågor. Frågan har lyfts igen och diskuteras för närvarande inom gruppen liksom av hos oss här på TT. Vi har ännu inte bestämt om vi ska förorda att den nuvarande benämningen bör ändras.

På Göteborgs-Posten har frågan också diskuterats, men man har kommit fram till att hålla fast vid benämningen IS. Främsta argumentet är tydligheten gentemot läsarna:

Precis som Jan Helin skriver så talar begripligheten emot; I dag vet alla vad IS är. Daesh är för de allra flesta ett obekant begrepp. skriver Ninni Jonzon, redaktionschef på GP, till Medievärlden i ett mejl.

Också Anna-Karin Lith, redaktionell chef på MittMedia, skriver att det pågår en diskussion i MittMedias utgivargrupp som består av åtta chefredaktörer om hur man ska benämna Islamiska Staten. Det återstår att se hur den diskussionen slutar.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.