Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så resonerade Expressen kring namnpubliceringen

Publicerad: 2 September 2015, 09:55

Medievärlden har pratat med Expressens Karin Olsson om beslutet att avslöja pseudonymen Julia Caesars identitet.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Signaturen Julia Caesar har under många år varit en flitig och inflytelserik skribent på flera av de största hatsajterna och dessutom gett ut tre böcker. Hon är en viktig opiniosbildare i offentligheten, säger Karin Olsson, kulturchef och stf ansvarig utgivare på Expressen, och fortsätter:

Vi tyckte att det är rimligt att hon som den erfarna medieperson och skribent hon faktiskt är kan svara för sina åsikter under sitt riktiga namn.

Beslutet är ansvarig utgivares Thomas Mattsson men Karin Olsson berättar att det föregicks av en livlig publicistisk diskussion:

Vi har erfarenhet av att ha arbetat med den här typen av publiceringar tidigare, bland annat när vi granskade Avpixlat. Att Julia Caesar vräker ur sig konspirationsteorier och rasistiska uttalanden samtidigt som hon står fri från all granskring det är inte rimligt.

Reportaget frilansjournalisten Annika Hamrud arbetade med när hon sökte kontakt med Julia Caesar var på uppdrag av Expressen.

Hur har ni som uppdragsgivare hanterat den situation som uppkommit under tiden Annika Hamrud arbetat med reportaget?

Vi har hela tiden haft en dialog med Annika Hamrud. Hon är en väldigt erfaren skribent och har bevakat Sverigedemokraterna länge och är medveten om vilken svans de har. Expressen är en tidning som har en stor erfarenhet av kontroversiella publiceringar och tyvärr också av hot som kan drabba journalister och det har vi rutiner för. Och när det gäller dem gör vi ingen skillnad på fast anställda skribenter eller frilansare.

Karin Olsson hoppas att publiceringen ska leda till en större debatt om vilket inflytande alternativ-medierna har i dag.

Avpixlat har skaffat sig ett utgivningsbevis och en ansvarig utgivare kanske därför att de kommer vilja agera på samma villkor som de etablerade medierna, men då måste de också kunna ha skribenter som skriver under med sitt namn.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.