Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så påverkar Ipad mini mediebranschen

Publicerad: 24 Oktober 2012, 10:27

I går släppte Apples Ipad mini. En platta som förstärker behovet av responsiv design på medieföretagens sajter enligt Anders Olofsson, ansvarig för digitala tjänster på Sydsvenskan.


Apples nya surfplatta har en skärm på 7,9 tum, att jämföra med den vanliga Ipaden som är på 9,7 tum. Ipad mini har samma antal pixlar som sin storasyster, 1024 x 768, vilket innebär att alla appar som fungerar på den större skärmen även går på Ipad mini.

Priset för den enklaste modellen, 16 GB och bara Wi-Fi ligger på 2 995 kronor. Något dyrare än till exempel Googles Nexus som kostar 2 400 kronor med motsvarande kapacitet.

Många vill säkert ha en platta men inte lägga ut mellan 4 000 och 7 000 för en vanlig Ipad.

Han tror inte att Ipad mini kommer att påverka mediehusens satsningar på appar så mycket.

Men den betonar vikten av att hitta smarta lösningar för våra sajter, vi måste börja jobba mer med responsiv design. Vi ska kunna publicera från en källa och sedan ska det fungera på alla typer av skärmar.

Där borde vi ha kommit längre, tycker Anders Olofsson.

Det är en billigare, och mer mobil surfplatta om man kan säga så. Det syns också på hur den marknadsförs, av folk som är mer på språng.

I det surfplattekrig som utkämpas just nu är Ipad mini en av många saker som branschen måste ha jättekoll på menar han.

Magnus Gylje påpekar också att bara för att appar för Ipad går använda även i den mindre versionen betyder inte det att det blir bra:

Text går till exempel inte att dra ner hur mycket som helst.

Han menar också att det kan bli oöverkomligt att ta fram unika lösningar för varje variant på surfplattor som finns på marknaden. Då kan responsiv design vara en väg.

Eller så bestämmer man sig för att det är ett format som gäller och så får man ta att det inte fungerar lika perfekt på andra plattor.

Magnus Gylje tror att mycket kommer att hända inom app-världen. Inte minst när det gäller användningen.

Till exempel tror jag att alla streamingtjänster som kommer nu förändrar mycket. Där kommer det att hända mycket intressant som är värt att hålla ögonen på.

Ipad mini kommer på tisdag

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.