Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så mycket får bemanningsanställda

Publicerad: 29 juni 2016, 07:59

Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet. Foto: Theresia Viska

Journalistförbundet och Medieföretagen har enats om ett nytt avtal för bemanningsföretagen.


Avtalet omfattar cirka ett hundratal journalister i till exempel Schibsted, Marieberg Media AB, Mittmedia Kompetens AB och bemanningsföretaget Media Resurs.

Det ger en lönehöjning på 2,2 procent under avtalsperioden på 12 månader, från 1 april 2016 till och med 31 mars 2017. Lägstalönerna höjs för journalister med akademisk examen till 24 641 kronor och för övriga till 22 405 kronor. Det innehåller också tvingande skrivningar om medarbetarsamtal och utvecklingssamtal för alla medarbetare och åtgärdsprogram för medarbetare som halkat efter lönemässigt.

– Detta är ett viktigt genombrott, och ett första steg mot att stoppa det felaktiga användandet av bemanningsavtalet. På det här viset minskar orättvisorna för många av de som i dag arbetar med permanenta arbetsuppgifter. Vi har fortfarande uppfattningen att en hel del orättvisor kvarstår, och förutsättningarna att fortsätta det arbetet i kommande avtalsrörelse är nu betydligt bättre, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet i en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev