Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så lyckades Expressen sända regimkritisk tv live från Peking

Publicerad: 11 Oktober 2013, 10:24

I morse kunde Expressen sända direkt från Peking när IT- och energiminister Anna-Karin Hatt kritiserade den kinesiska regimen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenNiklas Svensson

Niklas Svensson tyckte det var en häftig känsla när han i morse kunde välkomna Expressens tv-tittare till ett universitet i Peking. Och han menar att det var en unik livesändning på flera sätt:

En svensk minister kritiserade kommunistregimen i Peking i direktsänd tv – på nätet. Jag hoppas att många kineser följde sändningen.

Var det svårt att få tillstånd att sända direkt?

Det verkar ha suttit ganska långt inne, ja. Vi fick definitivt besked så sent som i går kväll, via en medarbetare hos IT- och energiminister Anna-Karin Hatt. Samtidigt Men vi fick inte tillstånd att sända frågestunden efteråt, då kinesiska studenter skulle ställa frågor. Det var helt uteslutet.

Men jag blev ändå överraskad över att de lät oss sända live inifrån universitetet. Här stod ju en svensk minister och kritiserade den kinesiska regimen på ett av landets mest ansedda universitet i huvudstaden Peking.

Under frågestunden, som jag twittrade från via ett svenskt VPN-konto, fick Anna-Karin Hatt bland annat frågor om superläckan Edward Snowden och om vikten av öppenhet på nätet – känsliga frågor för kommunistpartiet här.

Kändes det som ni var övervakade på något sätt?

Inte mer än att flera av de som arbetade på universitetet ville veta exakt vad det var vi skulle göra, inför livesändningen. De ville också veta vilka vi var och var vi arbetade.

Ämnen i artikeln:

ExpressenNiklas Svensson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.