Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så lever Eskilstuna-Kuriren vidare efter affären

Publicerad: 11 september 2018, 11:13

Eskilstuna-Kuriren säljer all medieverksamhet till NTM. Men behåller fastigheten och rätten att köpa tillbaka Eskilstuna–Kuriren om utgivningen enligt stiftelsestadgarna hotas.


Ämnen i artikeln:

NTMEskilstuna-Kuriren

Enligt Sören Axelsson, som är ordförande i Eskilstuna-Kuriren AB och Sörmlands Media AB, ger affären bättre förutsättningar för koncernens tidningar på både kort och lång sikt.

– Vi kan både spara in på vår nuvarande utgivning och framför allt få resurser för att utvecklas framåt. Vi är en relativt liten koncern, och med NTM:s muskler säkrar vi förutsättningarna för vår långsiktiga överlevnad. Vi har likande strategier och ägandeform, då båda är ägda av stiftelser med tidningsutgivning som syfte, så det finns ett bra grundfundament för at det ska fungera, säger Sören Axelsson.

Eskilstuna–Kuriren får en plats i NTM:s styrelse och Eskilstuna–Kurirens chefredaktör ska enligt stiftelsestadgarna ha en plats i Eskilstuna–Kurirens styrelse.

– Vi kommer att få en garanti från NTM att tidningarna ska fortsätta bedriva sin verksamhet enligt sina stiftelseurkunder.

Eskilstuna-Kuriren säljer alla rörelsedrivande bolag till NTM, men behåller moderbolaget Eksilstuna–Kuriren AB och de fastigheter som moderbolaget äger.

– Fastigheten har ett stort värde och den kommer att ligga kvar i moderbolaget. Det finns en passus om att vi ska kunna köpa tillbaka Eskilstuna–Kuriren för en krona om utgivningen enligt stiftelsestadgarna är hotad och då behöver stiftelsen ha ett kapital för att klara den fortsatta utgivningen.

Detta gäller dock bra Eskilstuna–Kuriren, inte Södermanlands Nyheter och Katrineholms–Kuriren eftersom de inte ägdes av koncernen när stiftelsestadgarna skrevs.

Vilken roll Sörmlands Medias koncernchef Jimmie Näslund ska få är inte heller klart.

– Jag har varit väldigt involverad i den här processen, men vi har bara fokuserat på verksamhetens bästa och jag har inte tänkt så mycket på min egen roll. Jag kommer att diskutera det med Lennart Foss när vi träffas.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

NTMEskilstuna-Kuriren

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.