Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så klarade medierna valbevakningen

Publicerad: 15 September 2004, 11:28

Svensk press och tv klarade inte sina informations- och granskningsuppgifter inför EU-valet 13 juni i år. Däremot lyckades de förmedla en mångfald av åsikter, enligt en rapport från Demokratiinstitutet.


Forskarna Erika Abramsson och Jesper Strömbäck har studerat nyhetsartiklar i Aftonbladet, Expressen, DN och SvD samt inslag i TV4 Nyheterna 18.30, Rapport 19.30 och Aktuellt 21.00 under de tre veckor som föregick valet till EU-parlamentet.
Av de undersökta medierna ägnade DN överlägset störst utrymme åt valet, 139 artiklar. Därnäst följde SvD 71, Aftonbladet 48 och Expressen 31. Rapport sände 30, Aktuellt 29 och Nyheterna 19 inslag i nyhetsprogrammen.
Som jämförelse nämns att Aftonbladet och Expressen publicerade 217 respektive 175 artiklar före valet 1995 (dock under fyra veckor) och 168 respektive 119 artiklar före valet 1999.
Tidningarna skrev flest artiklar om socialdemokraterna medan tv sände flest inslag om junilistan. Författarna kommer fram till att de så kallade spelfrågorna (som exempel anges valdeltagandet och personvalet) dominerade i både tidningar och tv före sakfrågor och personfrågor. Radion ingick inte i undersökningen.
Pluspoäng delas ut för att det är sällan som Europaparlamentet framställs som maktlöst och meningslöst att välja ledamöter till.
TORBJÖRN von KROGH

Läs mer: Erika Abramsson & Jesper Strömbäck:
EU-parlamentsvalet: en god eller dålig nyhet?
Demokratiinstitutets rapportserie nr 11, 2004

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.