Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så kan svenskarnas öde påverkas av Zenawis död

Publicerad: 21 Augusti 2012, 10:59

Den etiopiske bloggaren Endalkachew "Endalk Hailemichael skriver exklusivt för Medievärlden.


I Etiopien, där regeringen infört allt mer förtryckande åtgärder mot lokala medier, har mediebevakningen av premiärminister Meles Zenawis sjukdom varit ringa och motstridig. Det har fortsatt till och med efter att hans död meddelades i morse på den statliga televisionen.

På nätet ger nu många etiopier utlopp för sin frustration över medierna, som på vissa håll rapporterar att Zenawi dött i sitt palats, andra att han avlidit utomlands. Medier skrivna av utlandsbosatta etiopier hävdar att premiärministern har varit död i så länge som två månader. Bekräftandet av Zenawis död har ändå lett till utbrett jubel i sociala medier.

Regeringskoalitionen EPRDF:s veke figur, vice premiärminister Hailemariam Desalegn, tar nu över efter Meles Zenawi som tillförordnad premiärminister. Det återstår att se om han lyckas behålla särdragen i sin långvarige föregångares utrikespolitik. Zenawi styrde och behöll sin makt inte genom lag eller ideologi utan genom att presentera regionen som ett säkerhetshot. Väst bytte tjänster i form av sponsring av premiärministerns utvecklingsprojekt och benådning av journalister och oppositionspolitiker. Om Hailemariam Desalegn visar sig vara kapabel att hantera de vitt skilda intressegrupperna i den etiopiska politiska sfären kan Martin Schibbye och Johan Persson bli benådade. Deras val att inte överklaga visar sig då ha varit riktigt.

Men vad skulle hända med svenskarna om Hailemariam Desalegn visar sig inkapabel att hantera sin nya roll? Under de senaste två decennierna har Meles Zenawi använt sig av komplexa metoder för att behålla sin kontroll och legitimitet. En av de viktigaste har varit att förneka journalister ett andrum, en annan att vara tillhandahållare av trygga och gradvisa processer för politisk och social förändring. Landets nya ledarskap kan finna det svårt att benåda Martin Schibbye och Johan Persson innan den mest kaotiska perioden är över.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.