Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så kan Stampen undvika konkurs

Publicerad: 24 Maj 2016, 10:27

Ackordssamtalen måste gå i lås och det måste till externt kapital. Annars blir det konkurs för Stampen. Hur mycket externt kapital som krävs vill inte rekonstruktör Christian Andersch gå in på.


Ämnen i artikeln:

Stampen

Om rekonstruktionen misslyckas blir det konkurs. Det är Christian Andersch uppfattning. Men det behöver inte bli så.

Går bankerna med på att skriva ner sina skulder och om externa finansiärer är redo att skjuta till nytt kapital finns det goda förutsättningar att driva verksamheten vidare då den underliggande verksamheten är sund menar Christian Andersch.

Hur mycket externt kapital som måste till och hur stort ackordet med bankerna måste vara är dock för tidigt att gå in på. Den 20 juni blir det ett preliminärt borgenssammanträde där Christian Andersch räknar med att ha den typen av uppgifter klara.

Under hösten ska ackordsförhandlingarna vara klara. Om parterna enas är det dags att börja föra diskussioner med eventuella externa finansiärer om vilka villkor dessa ställer upp för att gå in med pengar.

Har någon redan anmält intresse?

Det vill jag inte kommentera, säger Christian Andersch.

Det är 16 av Stampens 26 bolag som berörs av rekonstruktionen. För övriga löper verksamheten på som tidigare och de kommer inte att beröras av utfallet av rekonstruktionsprocessen. Men för de bolag som omfattas gäller att de kommer att bedömas var för sig. Det kan alltså bli så att några av Stampens bolag försätts i konkurs medan andra får fortsätta med sin verksamhet.

Christian Andersch har också beslutat att såväl löner som avgångsvederlag ska omfattas av den statliga lönegarantin den här månaden. Enligt Journalisten är det minst ett 50-tal före detta Stampenanställda som har avgångsvederlag för tillfället.

Koncernen har 3 000 anställda. Om 2 500 av dessa jobbar på de bolag som berörs av rekonstruktionen och de har en genomsnittslön på 30 000 kronor innebär det 97,5 miljoner kronor per månad i löner och sociala avgifter som länsstyrelsen i Västra Götaland ska betala ut till processen är färdig.

Stampen ansöker om rekonstruktion

Hjörne: Vi har alla möjligheter att lyckas

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.