Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så kan grävare använda darknet

Publicerad: 10 april 2017, 11:31

My Vingren på #gräv17 om att gräva på darknet. Foto: Erik Avebäck

Frilansjournalisten och researchern My Vingren förklarar hur man gräver via darknet och delar med sig av sina egna grävberättelser.


Under lördagen på Gräv 2017 i Uppsala föreläste frilansjournalisten My Vingren om hur grävande journalistik på darknet fungerar.

– Darknet är en del av internet som du endast får tillgång till genom en viss typ av programvara.

Hon förklarar att det finns tre olika informationsnivåer på internet.

– Först har vi vanlig indexerad information, sådant som vi kan söka fram genom sökmotorer. Därefter har vi deep web, vilket är information som är låst bakom ett lösenord – exempelvis på ett intranät. Denna information hittar man inte genom Google.

Den tredje och sista nivån är dark web – eller darknet. För att få tillgång till darknet använder hon sig av mjukvaran Tor, som är en slags anonymitetstjänst. Den finns att ladda ner på https://www.torproject.org och ska installeras på datorn. Därefter fungerar Tor precis som en webbläsare.

– Tor är en förkortning för The Onion Router och det är en browser precis som Firefox eller Safari. Alla sajtadresser där slutar på punkt onion, säger My Vingren.

– När man justerar säkerhetsinställningarna för mjukvaran ska man tänka på att ju säkrare man är desto långsammare arbetar programmet. Via darknet – som skapades av den amerikanska militären – kan en journalist exempelvis kommunicera med hemliga källor.

Tor gör det praktiskt taget omöjligt att spåra darknet-användare eftersom mjukvaran krypterar servern. I dag finns det runt 30 000 sajter på darknet och cirka tre miljoner användare.

My Vingren har bland annat besökt pedofilforum i sitt grävande arbete. Hon berättar bland annat om stödforum för pedofiler där de inte delar några bilder, utan enbart talar om sig själva och deras situation.

– Dessa forum har högre moralisk standard än andra liknande forum på internet.

Hon har även besökt ryska HBTQ-forum och stödsidor för mental ohälsa i sitt arbete. Sedan finns Blackbook, en anonym version av Facebook, på darknet. Facebook själva har dessutom en onion-version av sin sajt för att ge personer i diktaturländer möjligheten att berätta sina historier.

Men det finns också en mörkare sida av darknet – där våldsbejakande extremism förekommer.

– Jihadister är de som använder darknet mest, eftersom Anonymous brukar sänka deras rekryteringssajter. Myndigheter får större problem att spåra propagandan på grund av detta.

Högerextremism är däremot inte lika vanligt på darknet eftersom de inte gynnas av att dölja sin verksamhet, utan av att sprida den. Trots detta har darknet finansierats av bland annat Sveriges biståndsmyndighet Sida, eftersom verktyget kämpar för demokratiska rättigheter som att man ska kunna säga vad man vill utan konsekvenser.

– Jag upplever att det finns en helt annan öppenhet på darknet, säger My Vingren och fortsätter:

– Folk är mycket mer villiga att tala till en journalist eftersom de är trygga med att inte kunna bli spårade.

Text och foto: Erik Avebäck

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev