Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så jobbar du klimatsmartare

Publicerad: 3 April 2008, 11:20

Över 1 400 timmar per år är en genomsnittlig dator på i onödan enligt beräkningar från TCO. Med maximal datordisciplin kan ett företag med 100 anställda spara över 10 000 kronor per år - och minskar utsläppet av koldioxid med över 4 ton.


Antalet datorer blir allt fler. 2007 fanns det över 1 800 000 bara i Sverige.  En genomsnittlig stationär kontorsdator beräknas vara i driftläge knappt 2 300 timmar per år. Men den effektiva tiden den används är bara 800 timmar. Det innebär att varje dator i snitt är påslagen närmare 1 500 timmar per år. Vilket motsvarar omkring två månader.

Uppgifterna kommer från TCO som räknat på vilka konsekvenser den ökade it-användningen får för jordens klimat.

Enligt deras beräkningar orsakar världens totala it-användning lika stor klimatpåverkan som den totala flygplansindustrin.

Men genom att köpa den mest energieffektiva hårdvaran och använda den på det mest energioptimala sättet går det spara över 60 procent av elförbrukningen.

En undersökning som hårdvaruleverantören HP genomfört bland ett antal beslutsfattare i Sverige visar att 22 procent är villiga att betala upp till fem procent mer för en miljöanpassad produkt. 13 procent uppgav sig vara villiga att betala över 5 procent mer.

Energieffektivitet angavs som viktigast när det gällde köpbeslut för 33 procent av de tillfrågade. För 28 procent var det möjligheten att återvinna.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.