Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så här kan upphovsrättsdirektivet stoppas

Publicerad: 9 april 2019, 10:08

Det finns en riksdagsmajoritet för att Sverige ska rösta nej till upphovsrättsdirektivet när det formellt ska antas på EU-nivå, rapporterar SVT. Men det räcker inte för att direktivet ska hamna i soporna.


Ämnen i artikeln:

EU

Upphovsrättsdirektivet fick stöd av en majoritet av ledamöterna i en något kaosartad omröstning i EU-parlamentet. Men innan direktivet ska börja implementeras av medlemsländerna ska ministerrådet, som består av ländernas regeringar, formellt anta direktivet. Det mötet kommer att hållas på måndag den 15 april.

Nu verkar det som att den svenska regeringen kommer att tvingas ändra sin röst – och rösta nej. Det är en majoritet av partierna i EU-nämnden som vill se en annan ståndpunkt från Sveriges sida, rapporterar SVT. Förra gången frågan behandlades av Europarådet röstade Sverige ja. Men justitieminister Morgan Johansson (S) har fått kritik i bland annat näringsutskottet för att frågan inte förankrats tillräckligt väl innan.

EU-nämnden sammanträder på fredag. Om det blir så att en majoritet då kräver att Sverige röstar nej kommer regeringen rätta sig efter beslutet, säger Morgan Johansson till SVT.

– Vi har ju en ordning att vi ska förankra beslut i riksdagen. Har nu riksdagen ändrat sin inställning kommer regeringen naturligtvis att få följa det, säger han till SVT.

Så kan upphovsdirektivet stoppas i ministerrådet

Hur Sverige ställer sig kommer inte att få någon påverkan på utfallet i omröstningen om inte fler länders regeringar blir överkörda av sina parlament. När frågan behandlades förra vändan i ministerrådet var det bara fem av EU:s 28 medlemsländer som röstade nej.

Enligt ministerrådets regler krävs det en så kallad dubbel majoritet för att anta ett förslag. Det betyder att minst 16 länder måste rösta för – men också att de 16 länderna måste representera 65 procent av EU:s befolkning.

Om de fem länderna som röstade nej förra gången står fast vid sina beslut och den svenska regeringen tvingas byta fot innebär det att 22 länder som representerar 74,14 procent av befolkningen står bakom avtalet. Det skulle alltså krävas att fem länder till, eller länder som representerar 10 procent av EU:s befolkning, ändrar sin röst.

Om exempelvis Frankrike, som representerar 13,1 procent av EU:s invånare, Tyskland (16,12 procent) eller Storbritannien (12,9 procent) skulle byta fot skulle det innebära att avtalet faller.

ministerrådets hemsida kan man själv räkna på vilka länder som skulle behöva byta fot för att sänka avtalet.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News