Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så har det gått med Gotas betallösning

Publicerad: 29 november 2011, 07:12

Starten var så strulig att Sydostpress skjuter upp utvärderingen av betallösningen i Blekinge till våren.


I maj slog BLT och Sydöstran samman sina sajter.De införde då en spärr för visst material som bara är  tillgängligt för prenumeranter av tidningen, antingen i pappersformat eller av den digitala varianten. Annars kostar det 15 kronor för ett dygn eller 127 kronor för en månad.

Starten gick inte smärtfritt. Det var en hel del problem med bland annat inloggningen för användarna. Något som både berodde på handhavandefel och tekniska bekymmer enligt Peter Sigfridsson, ansvarig för digitala medier inom Gota Media.

Sedan sensommaren känner ledningen att det fungerar någorlunda. Men allt strul har gjort att projektet ska få mer tid innan det utvärderas.

Hur har trafiken påverkats?

Besökssiffrorna har påverkats på så sätt att den fortsatta ökning vi sett på övriga Gotasajter inte infunnit sig på BLTSydöstran.se. Men det är väntat. Blekingeprojektet handlar inte om att driva trafik, säger Peter Sigfridsson.

I första hand har satsningen gjorts för att ge befintliga prenumeranter ett mervärde. Antalet icke-prenumeranter som betalat är enligt Peter Sigfridsson inte så många.

Känner ni att prenumeranterna fått tillräckligt med extra mervärde?

Nej, är min preliminära slutsats. Vi måste få till en större skillnad, visa större mod när vi bedömer vad som är exklusivt material för våra plus-kunder.

Det kan handla om allt från blåljus till lokal sport.

Själva händelsenyheten läggs nog alltid ut. Men allt påbyggnadsmaterial kanske kan bli inlåst.

Mervärdet kan också vara ickeredaktionellt. Även där finns det en del att förbättra på sajten menar Peter Sigfridsson.

Det kan handla om erbjudanden från handlare, resebyråer eller om exklusiva föreläsningar till exempel.

I slutet av mars ska de titta djupare på vad som gått bra och dåligt. Några beslut om att starta ett liknande projekt i till exempel Kalmar finns inte. Men:

Vi släpper inte det här så lätt. Det gäller att visa ett stort tålamod när man gör en sådan här satsning. Men också våga förändra receptet under resans gång, säger Peter Sigfridsson.

Gota testar betalmodell i Blekinge

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.